Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så tänker kommunen om skolan

Det kan bli fler förändringar inom skolan i Härnösand. Nu ska kommunen även titta över skolarna för mindre barn.

Härnösands kommun har bestämt sig för att minska antalet högstadieskolor från fyra i dag till två eller tre i framtiden. Flera högstadieskolor läggs ned eftersom ett par av alternativen är att flytta in i lokaler som inte används som skolor i dag, nämligen Franzénskolan och en ny skola på Campusområdet. Däremot har man bestämt sig för att säga nej till ett nybygge på fastlandet som tidigare fanns med i planerna.

Nu ska konsekvenserna även för skolorna för mindre barn utredas. En idé är att flytta högstadielever från Murbergskolan vilket skulle kunna få konsekvenser för Bondsjöhöjdens skola.

Man tittar på flera alternativ. Det ska finnas ett högstadium på Härnön, antingen i Landgrenskolan eller i Gerestaskolan eller på campusområdet. För fastlandet gäller antingen de två skolor man har i dag, Murbergskolan och Kiörningskolan, eller att göra en skola i före detta Franzénskolan.

– Det gäller att göra detta mycket noggrant eftersom vi vill få ett bättre beslutsunderlag än förra gången som det gjordes förändringar av högstadieskolorna, säger Skolnämndens avgående ordförande Maud Byquist (S).

Problemet är långa kontrakt på lokaler som kan ställa till problem. Men här vill man dels förhandla med hyresvärden om att byta lokaler och dels att kommunens lokalgrupp ska se om skollokaler som avvecklas kan användas till annan verksamhet.

– Samtliga skolfastigheter är slitna. Oavsett hur vi väljer så krävs det omfattande upprustning av lokaler för att både personal och elever ska få en bra arbetsmiljö, säger Maud Byquist.