Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så smäller din nyårsfest högst

Nej då, vi behöver inte alls tävla med varandra om årets sista fest. Som festfixare bör man nöja sig med att allt flyter på som planerat under kvällen. Och hoppas att ingen kräks i poolen.

Annons

Har du nu ingen pool, bör du som festfixare faktiskt införskaffa en sådan. Inte för spänningen att se om någon tänker kräkas i den, utan mest för att skryta lite. Självklart vill alla gå till en fest där de har möjlighet att plaska lite. Så placera den helst inomhus, med tanke på väderleken så här års. En sådan bassäng, fylld med vatten, spelar en sådan central roll vid festliga sammanhang att det nästan är löjligt.
Endast ett fåtal gäster vågar nonchalera poolens dominans och påbörja en egen sidofest i köket. Samtidigt är det det som gör festen lite mer intressant. Snart sluter fler gäster upp bland rebellerna, och finner att den lilla ändringen i miljön som uppstod av den korta flytten, bidrog till en i raden av roliga upplevelser. En uppmuntrande känsla, som snart ger ifrån sig modet att uppsöka nya konstellationer. Och inom sin tid är det fest lite överallt, där individen kan smyga runt och känna efter var hon passar in bäst.
l
VISA GOODWILL
Så hela grejen med poolen uttjänar egentligen sitt syfte i förtid, och behövs därför inte prioriteras så högt på checklistan. För att få gäster till din nyårsfest, är det äldsta knepet fullt tillräckligt; bjud in alla de gamla rävarna som du brukar festa med.
De är både beprövade och funktionabel som grupp. Med det speciella skimret över just nyårsfesten i åtanke, bör dock kamraterna uppmuntras att även ta med sig sina bekanta, som inte är lika säkra kort för dig som kapten över skutan.
De kommer att fungera som jokrar, och förväntas ställa till med smärre skandaler och överraskningar i stil med bordsvältning och omogna skämt. Utan dessa människor riskerar festen annars att bli aningen för slentrianmässig efter ett tag.

INTE HEMMA
Åter till checklistan. Bland noteringarna längre upp på bladet, är det föredömligt om funderingar över var festen egentligen ska hållas återfinns. I motsats till vanliga fester, är det inte rekommendabelt att hålla den i hemmet, oavsett var och hur du bor. Anpassa lokalen över antalet gäster du vet anländer, men neka inte de som gärna vill ta med sig några egna kamrater. Goodwill är nyckelordet en kväll som denna, sätt alltid gästernas önskemål i första rummet. Kom ihåg ordspråket; det är sällan man ska ha kul på sin egen fest.
Inbjudningskort
I de telefonsamtal eller inbjudningskort du tidigare gjort, har en tid satts som start för evenemanget. Räkna med att alla anländer minst en timme försent, eftersom ingen vill vara först på plats. Meddela alltså starttiden en timme tidigare än vad som egentligen är lämpligt. En överenskommelse över vilken musik som skall spelas under kvällen är sedan av största vikt. Har festen inget tema, exempelvis i form av utsvängda jeans och afrofrillor, är det fritt fram att variera utbudet. Detta kräver dock strikta regler. I takt med att gästerna anländer, får var och en skriva upp sitt namn på Fjärkalistan en lapp som talar om hur länge och vid vilken tidpunkt en gäst fritt får regera över stereon. Tjugo minuter per person är en lämplig tid. Utnyttjar någon stereon längre än så, bör straffet bli av de hårdare slaget. Se till att alla är väl införstådda i de regler som gäller, så kanske du slipper sådana oförskämda händelser.

NÄRA KORVKIOSK
Som sista punkt kommer maten. Orkar du inte kontakta en cateringfirma, se till att festen ligger nära en korvkiosk. Inpå småtimmarna orkar inte många hålla humöret uppe med en fastande mage.
Ett knytkalas är också en variant, och blir oftast väldigt lyckat. Se till vilka som tar med vad. Helst ska måltiden bestå av både förrätt och efterrätt. Betygsätt kanske kockarna och kora en vinnare. Håll det dock på en vänlig nivå, utan att ironisera och förlöjliga en viss maträtt. Då kanske det är du som får äta upp det.
Så där. Detta var vissa riktlinjer att hålla sig till. Som festfixare bestämmer du om du vill använda dig av dessa råd eller inte. Väljer du att inte göra det, vet jag åtminstone en som inte tänker komma till din lumpna nyårsfest. TOMMY EHLIN

UNG

Mer läsning

Annons