Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så skyddar du dig mot inbrott i sommar

Var tredje villaägare i Sverige är orolig för att få inbrott på semestern. Här är några saker att tänka på när du lämnar huset i sommar.

Kvinnliga villaägare eller ägare över 56 år är de som oroar sig mest. Det visar en undersökning som TNS-Sifo har gjort på uppdrag av Folksam.

I Norrland oroar sig dock bara var femte husägare. Om det är för att man redan har minskat risken för inbrott eller om det beror på att norrlänningar är lugnare i själen, låter vi vara osagt.

Förra året anmäldes 18 inbrott i villa eller radhus i Härnösands kommun. I Kramfors var siffran 7, i Sollefteå 4 och i Örnsköldsvik 20. Desto fler var inbrotten i källare eller vind och i fritidshus.

Av de tillfrågade i undersökningen brukar 9 av 10 villaägare be om hjälp att se till huset under semestern. 87 procent ordnar så att någon tömmer brevlådan regelbundet och 64 procent använder timer på lampor för att ge sken av att någon är hemma.

Enligt Folksam ökar risken för att råka ut för inbrott med en femtedel om hemmet saknar larm.

Tänk på det här när du ska resa bort:

- Be någon tömma brevlådan, klippa gräs och hålla uppsikt över villan.

- Installera utebelysning med rörelsevakt och använd timer som kan tända och släcka lampor inomhus.

- Starta grannsamverkan.

- Ta undan eventuella redskap som finns framme. De kan användas som inbrottsverktyg.

- Att montera galler på källarfönster kan vara en god idé.

- Överväg att skaffa ett aktiverat hemlarm om du inte har det.

- Skaffa godkända lås på fönster och dörrar, och gärna brytskydd.