Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ska vi klara både energin och klimatet

Jättejobb att skapa långsiktiga strategier för energibehov och klimatpåverkan

Länsstyrelsens tidigare miljöchef, Olle Chorell är ansvarig för projektet, där man arbetar med att ta fram två tidsplaner - både till år 2020 och 2050.

Helt ensam är han förstås inte utan ett 70-tal aktörer är inbjudna i arbetet, som drog igång på allvar nu i början av juni månad. Inblandade är allt från storföretag till myndigheter.

- Väldigt förenklat handlar det om att utreda var möjligheterna finns. Dessutom ska jag i samarbete med landshövdingen försöka se vilka hinder som står i vägen, säger Olle Chorell.

Strategin ska också innehålla konkreta förslag på många olika åtgärder och arbetet utförs som regeringsuppdrag.

De två tyngsta frågorna kommer nog att vara utveckling av bioenergi och energieffektivisering.

- Det kan handla om tiotals procent i besparingar. En industri kan ofta spara 30-40 procent av sin energiförbrukning.

Framtiden blir troligen en mix av olika åtgärder.

- Solenergin är väl egentligen den enda energiform som i sig har en förutsättning att en gång i framtiden ensamt klara alla energibehov. Kring solenergin händer det mycket, inte minst i Härnösand.

Kring vindkraften är utvecklingen också stark. Vattenkraften är däremot i princip färdigutbyggd i länet, men effektiviseringar på kanske 10-20 procent på turbiner är möjliga utan att öka miljöbelastningen, påpekar han.


Vad är då det största hindret?


- Det är tiden. Vi måste agera och agera nu, vi vet tillräckligt. Det gäller att sätta igång.ANDERS LIDÉN
070-316 84 92