Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ska utsatta grupper i Härnösand få arbete

Nu ska Härnösandsbor i utsatta grupper få sysselsättning.
Härnösands kommun är beredd att satsa.
Kommunstyrelsen föreslår att fullmäktige ska ge arbetslivsnämnden ett extra tillskott om 1,25 miljoner kronor till sysselsättningsåtgärder för särskilt utsatta grupper.

Nämnden gick under 2015 med ett överskott.

– Vi tycker att det är en viktig princip att nämnder som levererar ett överskott får något med sig av detta till det kommande året, säger Fred Nilsson, kommunstyrelsens ordförande (S).

Fred Nilsson anser att deras satsning på sysselsättning för personer som står långt från arbetsmarknaden är bra.

Att avsätta resurser till utsatta grupper bidrar till en bättre ekonomi på sikt i form av viktiga förebyggande insatser, säger Fred Nilsson.

Härnösands söker också pengar för att förbättra språkträningen för nyanlända. Därför söker kommunen pengar av Svenska ESF-rådet. Rådet finansierar projekt som arbetar med kompetensutveckling, sysselsättningsåtgärder och integrationsinsatser från den sociala fonden, något som populärt kallas för EU-pengar.

– Vi söker detta projekt för att underlätta för de med arbetslivserfarenhet som behöver språkträning att komma in på sina arbetsplatser. Det blir också ett stöd för arbetsgivarna att introducera utrikesfödda på arbetsmarknaden, säger Anders Byquist, ordförande i arbetslivsnämnden (S).

Även kommunledningen tror på språklärning på arbetsplatserna.

– En väl genomtänkt satsning för att underlätta för nya svenskar att komma in i samhället, säger Fred Nilsson.