Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska trafiksyndare köra säkrare

Annons

Många olyckor i trafiken orsakas av att människor medvetet väljer att bryta mot regler och ta risker.

Men det glöms ofta bort i arbetet med att göra trafiken säkrare, anser Nils Petter Gregersen, chef på forskningsinstitutet VTI.

Vår nollvision för dödsolyckor fokuserar mycket på tekniska lösningar, skyddssystem och vägmiljön. Vi glömmer att människan själv är en aktiv och motiverad part, som tar egna beslut, säger Gregersen till TT. Forskning visar att en stor andel av olyckorna beror på medvetna fel, en mindre del på misstag. Man kör för fort, har inte bältet på, har druckit alkohol, kör medvetet mot rött och sådana saker.

Hans främsta råd är att satsa på bättre och mer modern utbildning, särskilt av unga som håller på att ta körkort. Till exempel kan eleverna själva få analysera en dödsolycka där ungdomar varit inblandade.

En traditionell föreläsning om risker med alkohol, eller att köra för fort, rinner lätt av när man kommit utanför dörren och träffar kompisar med andra värderingar, säger Gregersen.

Han tror att en anledning till att människan förbises som riskfaktor är att det är svårt att mäta effekter av utbildning och information.

I dag har vi lärt oss mera om utbildning. Det handlar inte om att vara en skicklig förare, utan om att förstå risker, kontrollera sina impulser, reflektera över konsekvenser och ha insikt om sina egna förutsättningar för att köra med stora säkerhetsmarginaler, säger Gregersen.

Mer läsning

Annons