Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ska kulturarvet bli en resurs – attraktivt och tillgängligt både för entreprenörer och publik

Hur ska kulturarvet bli tillgängligt, demokratiskt och attraktivt? Och hur ska det kunna utvecklas som resurs för besöksnäring och entreprenörer i Västernorrland?
Efter nästan två år har det hänt en hel del i projektet "Kulturarv i utveckling".

Projektet Kulturarv i utveckling hade sin slutkonferens på Murberget under tisdagen. Projektet var ett samarbete mellan länsstyrelsen, landstinget och Murberget, och det hade ett dubbelt syfte: dels att skapa förutsättningar för ett demokratiskt, tillgängligt och attraktivt kulturarv, dels att bidra till att kulturarv fungerar som en resurs för besöksnäringen, företagande och entreprenörskap i Västernorrland.

– De två delarna hänger ihop, men visst har tyngdpunkten legat på den andra delen, säger Nina Loberg, enhetschef på länsstyrelsen, och den som har haft det övergripande ansvaret för projektet.

Kulturarv i utveckling startade i april 2014, och man har genomfört en rad konferenser, inspirationsmöten, nätverksmöten, kulturarvsdagar, och dessutom riktad utbildning i storytelling.

En viktig del i projektet har varit att lyfta fram platser med kulturhistorisk anknytning, och undersöker vilka berättelser det finns kring dessa.

Hans Olov Furberg, rektor på Hola folkhögskola, berättade om skolans arbete med främst Styresholm Medeltidscenter och häxprocesserna. Numera finns inslag av kulturarv på alla kurser som ges på folkhögskolan. Dessutom ska Häxmuseet flyttas från Sandslån till Hola.

Maria Åslin och Peter Holmkvist från Sundsvall redogjorde för projektet Stenstan Visitors Center, en integrerad turistbyrå och visitors center som lyfter fram den unika miljön i Stenstan. Man kan stoltsera med att ha fyrdubblat antalet besökare sedan tidigare.

– Vi är en mötesplats för både kunskap och inspiration, säger Maria Åslin.

En långväga gäst, Åsa Ingårda, som driver ett företag utanför Nyköping, höll ett humoristiskt föredrag om byråkratiska hinder för företagandet på landsbygden. Hon efterlyste bättre samordning och större smidighet från myndigheternas sida, och inte minst ett bättre bemötande.

Sedan följde idétorget där företagare och föreningar berättade om sin verksamhet.

Projektet ska nu analyseras och utvärderas.

– På det här stadiet handlar det om input av idéer att använda i sitt arbete, de konkreta resultaten kommer så småningom, säger Nina Loberg.

* * *

Läs också: Den odemokratiska staden - om urban diktatur och byn som fostrade en statsminister

För fler kulturnyheter varje dag: Följ kulturredaktör Katarina Östholm på facebook:

Läs mer kultur och hitta alla artiklar på vår hemsida