Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ska Kramfors bli säkrare under helgnätter

Kramfors kommun ska bli ljusare och säkrare under helgnätterna. Vägbelysningen ställs om för att släckas 90 minuter senare.

Oppositionsrådet Bertil Böhlin (C) skrev i fjol en motion om översyn om vägbelysningen i kommunen. Han betonade då säkerhetsaspekten när ungdomar vistas utomhus sent och oro efter flera villainbrott i Höga kusten för ett drygt år sedan.

Vid senaste kommunfullmäktige röstades motionen igenom. Det påverkar kommunens vägbelysning som ligger utanför centralorten. I stället för att belysningen som nu alla dagar släcks klockan 23.30 ska den vara i gång till klockan 01.00 två gånger i veckan, nätterna mot fredag och lördag.

– Det är timers till belysningen som ska ställas om eller bytas ut. Vi börjar med arbetet under våren, allt hinner inte bli klart då men det ska vara färdigt till nästa säsong, berättar Staffan Östman, chef för kommunens samhällsavdelning.

Att ha belysningen i gång den extra tiden kostar runt 40 000-50 000 kronor om året.

Vägbelysningen är i dag släckt mellan klockan 23.30 och 05.30 i större delen av kommunen. Kramfors centrum är ett undantag där ljuset släcks senare och vid olika tidpunkter beroende på behov, som på platser där många rör sig nattetid. Under tiden mellan 15 maj och 1 augusti är all vägbelysning i kommunen släckt.

Kramfors kommun och Trafikverket beslutade 2013 om att var för sig släcka totalt cirka 400 ljuspunkter i Kramfors kommun.

En genomgång av olika aspekter på kommunens belysning genomförs för närvarande. Det handlar bland annat om hur och var belysning ska placeras.

– Förhoppningsvis ska den vara klar för politikern att fatta beslut om till våren, säger Staffan Östman.

■■ För mer nyheter om Kramfors, klicka här – och följ Allehanda.se Kramfors på Facebook.