Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ska KBM bli kvar i Sollefteå

Hur blir det egentligen med krisberedskapsmyndigheten i Sollefteå? Efter gårdagens ickebeslut är frågorna fler än svaren. Även om inget sägs rent ut så finns det mycket Stockholmsfixering i propositionen.

- Nu gäller det att lobba hos generaldirektören. Det ska jag göra, säger moderata riksdagsledamoten Lena Asplund från Sollefteå.

En allmän oro i Sollefteå är att Stockholm och Karlstad ska bli de stora vinnarna. Den oron blev inte mindre av att försvarsminister Sten Tolgfors i media på tisdagen fokuserade mycket på att Karlstad ska ha samma verksamhet som tidigare och inte förlora något.

När ett samtidigt läggs verksamhet i Stockholm och dessutom ska sparas. Vad blir då kvar till Sollefteå?

Klart är att FRA tar över signalskyddet och ska lokaliseras i Sollefteå. Men det handlar om 7-8 tjänster. De övriga 60 tjänsterna har det inte sagts någonting om.

- Det handlar om mycket kvalificerade tjänster som det är väldigt viktigt att Sollefteå får ha kvar, säger Asplund.

Landshövding Gerhard Larssons uttalande att han hoppas att ytterligare delar av dagens Sollefteåverksamhet kan bli kvar i länet har väckt en hel del ont blod eftersom han uttryckligen inte nämner Sollefteå.

- Vi ska inte behöva vara med om en försvarsnedläggning till, menar Lena Asplund.


Läs mer i torsdagens TÅ.JÖRGEN SUNDIN
070-609 16 68