Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ska Härnösand satsa på fossilfria fordon

Härnösands kommun kommer att satsa på bilar som har ett fossilfritt bränsle.
Men inte bara rena el-bilar.
Den slutsatsen går att dra efter en debatt i kommunfullmäktige i Härnösand

Det var Kristdemokraten Ingemar Wiklander som i en motion förslagit att Härnösand helt ska gå över till elbilar. Han vill att alla bilköp och all leasing ska vara en elbil. Wiklander menar att tekniken som hela tiden går framåt nu nått så pass långt att familjer kan utföra alla sina ärenden på en batteriladdning.

Kommunledningskontoret har utrett saken och sett att hur batterikapaciteten har ökat. Men den räcker inte för att kommunen ska kunna helt gå över till elbilar. De flesta bilarna klarar högst sjutton mil. Och i kallt väder ännu kortare sträcka.

Ingemar Wiklander efterlyser tydligare regler.

– Problemet är att vi saknar riktlinjer för hur kommunens fordonspark skall se ut i framtiden. Som exempel har vi gått mot fler fyrhjulsdrivna bilar vilket gör att antalet miljöbilar har minskat när dessa bilar inte är miljöklassade. Detta för att hemtjänsten mer och mer använder argument som trafiksäkerhet, framkomlighet och då i förlängningen arbetsmiljö som skäl till att välja inte använda miljöklassade bilar, hävdar Ingemar Wiklander (KD).

Från majoritetens sida vill man ta fram riktlinjer för inköp, leasing och upphandling av kommunens fordon. Och utgångspunktens ska vara att satsa på fossilfria drivmedel.