Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ska Härnösand satsa för att kunna ta emot fler asylsökande

Ny förskola för minst 40 barn och nya socialsekreterartjänster.
Ny mottagningsenhet för flyktingbarn i alla åldrar och förstärkt elevhälsa med psykolog med traumakompetens.
Nu satsar Härnösand på flyktingar.

Regeringen delade i december ut nära 70 miljoner till Härnösands kommun för flyktingrelaterade insatser. Meningen är att ge stöd till de kommuner som har ett stor mottagande och för att värna välfärden i hela samhället.

Härnösands kommun har nu fördelat 15 av dessa miljoner för insatser under 2016. allehanda.se har tidigare berättat om att kommunen avsatt en miljon en pott för föreningslivet och civilsamhället att söka medel från under året.

– Det är fantastiskt att kunna göra en sådan bred satsning för ett bra mottagande. Tack vare våra nyanlända får vi mer resurser till att utveckla Härnösand, säger Fred Nilsson, kommunstyrelsen ordförande (S).

Härnösand växer och, enligt kommunledningen måste man därför göra förstärkningar inom flera områden.

– Vi har valt att prioritera sex insatsområden under 2016 - skola, jobb och etablering på arbetsmarknaden, socialtjänst, bostadsbyggande, kollektivtrafik och stärkt samordning och information. Prioriteringarna är framtagna ur ett barnperspektiv, säger Amanda Lind, kommunstyrelsens vice ordförande (MP).

Arbetslivsnämnden får 500000 för stärkta insatser inom samhällsorientering. Socialnämnden får 1,75 miljoner för att anställa extra socialsekreterare och ytterligare medarbetare som stödjer mottagande av nyanlända.

Skolnämnden får 800000 för att öppna en ny förskola, nära två miljoner för att starta en ny mottagningsenhet och två miljoner till studievägledare, asylsamordnare samt förstärkt elevhälsa med bland annat en psykolog med traumakompetens.

Kommunstyrelsen får 1,5 miljoner för informationsservice och en central funktion för att återsöka pengar från Migrationsverket. Samhällsnämnden får 400000 för att tillsätta en extra tjänst som bygglovshandläggare för att bättre ordna byggandet vilket leder till att alla inklusive flyktingar får lättare att hitta en bostad. .

Några förslag ska passera kommunfullmäktige för beslut. Dels ett förslag om att satsa 4,9 mkr för 35 anställningar av nyanlända i arbetslivsnämndens regi. Dels pengarna till avgiftsfria bussresor i kommunen.

– Viktigt att vi kan stärka upp inom skolan, med satsningar på elevhälsa, studievägledning, fler förskoleplatser och en ny mottagningsenhet så att alla barn som kommer till Härnösand snabbt kan komma in i förskola eller skola, säger Amanda Lind.

Oppositionen är kritisk till delar av förslaget. Bland annat till att använda flyktingmedlen till avgiftsfria bussar men även till byggande.

– Vadå bygglovshandläggare? Det hjälper väl inte upp flyktingsituationen. Det här är långsökt, säger Anders Gäfvert (M), som liksom samliga representanter för allianspartierna (M), (C), (L) och (KD) i stället vill satsa mer på skolan och socialförvaltningen

Oppositionen och majoriteten är överens om att använda 4,9 miljoner för att anställa 35 nyanlända.

– Vi i oppositionen vill dessutom satsa utökningar av yrkesutbildningar i reguljär form, säger Anders Gäfvert.

Även socialförvaltningen får pengar till bland annat socialsekreterartjänster och asylsamordnare.

– Men vill även satsa på fältarbetare. Det har ju hänt en del ute på asylboendena, säger Anders Gäfvert.

På skolans område är man överens att ordna en ny förskola, satsa på en ny mottagningsenhet och sätta av pengar till mottagningsrelaterade tjänster

– Vi argumenterade för en psykologtjänst med traumakompetens, säger Ander Gäfvert.