Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska häktade slippa isolering

Annons

Sverige har fått kritik, bland annat från FN:s tortyrkommitté, för att så många häktade hålls isolerade långa perioder. I dag presenterade en arbetsgrupp från Åklagarmyndigheten en rad förslag som ska komma tillrätta med problemet.

I rapporten listas en lång rad förslag, bland annat att åklagarna bör underlätta för den häktade att ha kontakt med omvärlden. Isolering av häktade bör upphöra genom att alla häktade ska ges laglig rätt till två timmars mänsklig kontakt per dag är ett förslag. Med "mänsklig kontakt" kan menas till exempel umgänge med annan häktad med restriktioner, advokatkontakt eller att personer från frivilligorganisationer kommer till häktet.

Bakgrunden är att häktning och bland annat häktning med restriktioner utgör en stor påfrestning för den misstänkte. Man ska försöka att inte använda det mer än motiverat, säger riksåklagare Anders Perklev på en pressträff.

Perklev tar upp att Sverige har fått kritik internationellt.

Det har fått ytterligare aktualitet i och med de stora och komplicerade mål som förekommit de senaste åren, där häktning med restriktioner förekommer under lång tid, säger han. Man ska oftare få rätt till samsittning, att man får möjlighet att umgås med en annan häktad med restriktioner under en del av dagen, säger chefsåklagare Agneta Isborn Lind, som har lett arbetsgruppen, på pressträffen.

En vanlig lättnad från åklagarens sida är att den häktade får ringa, om polisen kan avlyssna samtidigt. Polisen ska dock inte behöva åka ut till häktet.

Där hoppas vi att man kan ordna en lösning så att polisen kan sitta på sitt tjänsterum och lyssna, och kunna avbryta samtalet, säger Isborn Lind.

Arbetsgruppen anser också, precis som Påföljdsutredningen har föreslagit, att det bör finnas en strafflindring för den som erkänner. Det skulle kunna minska häktningstiderna, och behovet av restriktioner.

Enligt en rapport från Åklagarmyndigheten 2011 häktades över 11 000 personer under 2010. Av dessa var 70 procent häktade med restriktioner.

I flera utdragna rättsprocesser på senare år, som i ett stort mål om kokainsmuggling, har personer suttit häktade i flera år.

I Sverige gäller omedelbarhetsprincipen, vilket innebär att en domstol bara ska döma på det som kommer fram under rättegången. Det är en förklaring till att misstänkta i Sverige oftare sitter isolerade jämfört med länder med rättssystem där det läggs större vikt vid det som sägs under utredningen.

Mer läsning

Annons