Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ska filmskaparna få mer inflytande

Fler i filmbranschen ska få inflytande över svensk films framtid, det skriver Alice Bah Kuhnke (MP) och Gunilla Carlsson (S), på DN Debatt.

Regeringen fattar i dag beslut om en ny filmpolitik. Propositionen har två primära inriktningar för den kommande filmpolitiken, enligt skribenterna.

De skriver att "ett av de stora problemen med det nuvarande systemet är att det framför allt är några få, marknadsdominerade aktörer som är med i beslutsfattandet". Tanken med den nya politiken är således att fler av dem som skapar film ska få vara med och påverka filmpolitiken.

Regeringen vill bland annat se att mer film produceras i olika delar av landet. De vill även satsa 25 miljoner kronor 2016-2019, för att stärka mindre biografer i glesbygden och på mindre orter.

Regeringen vill avsätta minst lika mycket pengar som vid det tidigare filmavtalet. 545 miljoner kronor avsätts för 2017, varav minst 340 miljoner kronor bör gå till utveckling och produktion av ny film.

– Det här är i den riktning jag hade hoppats på. Jag tycker att det visar att regeringen har lyssnat på instanserna, säger Anna Serner, vd för Svenska Filminstitutet, till TT.

Den nya filmpropositionen presenteras av kulturminister Alice Bah Kuhnke på en pressträff i dag.