Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så nära är schlagerkatastrofen

Annons

Showen är spektakulär, men svårighetsgraden hög. Under fredagens genrep var SVT en sekund från katastrof.

Två stora dansnummer, en hyllning till Abba och en mellanakt med Sean Banan och Herreys. Dessutom framförs sju av åtta tävlingsbidrag i spektakulära nummer. Melodifestivalens andra deltävling är fullspäckad av underhållning, men showen ställer stora krav på de som arbetar med SVT:s produktion.

Det är en svårare show än den i Malmö, erkänner Melodifestivalens exekutive producent Christer Björkman, som är snabb med att lägga till: Men på ett sätt är det lättare för oss nu när vi har övat en vecka.

En sekunds marginal

De tre inledande numren innehåller iögonfallande rekvisita och scenarbetarna får svettas för att hinna förbereda scenen mellan JEM:s, The Refreshments och Mandas uppträdanden.

Mandas dansare står fastspända i slalompjäxor som sitter fastskruvade på höga plattformar och ska dessutom få jättelika tygstycken dragna över sig. Under fredagens publika genrep fick SVT med nöd och näppe ner den sista dansaren i pjäxorna innan sångerskans nummer började. Enligt Christer Björkman blev allt klart med en sekunds marginal.

Två gånger var det så nära. Det var även en artist som var någon sekund från att inte hinna fram till mikrofonen.

För att hinna i direktsändningen kommer SVT att ändra körschemat och förlänga programledarnas mellansnack.

Första, andra och tredje bidraget har mycket grejer och vi ska inte behöva ta några risker. Alla måste känna att det är bekvämt att gå upp på scenen, säger projektledaren Maria Ilstedt.

"Katastrofrepet"

Under den publika repetitionen i Malmö förra veckan var det inte mycket som satt som det skulle. En av SVT:s medarbetare beskriver den kvällen som "katastrofrepet". Genrepet i Linköping innehöll en rejäl tabbe. I JEM:s inledande nummer var två av mikrofonerna avstängda och bara en av tre artisters hördes i sändningen.

Vi gjorde ett manuellt fel. Någon tryckte på fel knapp, men som tur var hörde jag det och vi styrde upp det bra. Vi har aldrig varit i den här situationen på tolv år, säger Christer Björkman.

Kommer allting att sitta i kvällens direktsändning?

Maria Ilstedt låter inte helt övertygad när hon svarar på den frågan.

Ja, men vad fasiken, det måste det ju göra...

Mer läsning

Annons