Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så mycket är vallöftena värda – i dag

Vår valsatsning #kandulova blev en succé – av sådan magnitud att den i dag kan vinna Stora Journalistpriset.
Men vi låter det inte stanna där.
Nu tar vi #kandulova ett steg till och kollar med Glenn Nordlund hur mycket Socialdemokraternas vallöften egentligen var värda.

Glenn Nordlund är kommunalråd i Örnsköldsvik och den som ska leda kommunen de kommande (nästan) fyra åren. Formellt blir han ordförande i kommunstyrelsen vid årsskiftet, när Elvy Söderström kliver av.

Han både lovordar och kritiserar #kandulova.

– Det är klart att det i grunden är bra med en satsning som höjer det politiska intresset och förbättrar kontakten mellan oss politiker och väljarna.

Men?

– Det var lite knepigt med #kandulova eftersom man inte kom vidare (och kunde utveckla svaret) om man inte klickade ja eller nej. Det var lite frustrerande.

Så var det förstås, men man kan konstatera att de socialdemokratiska politikerna i betydligt hög grad hellre svarade ja än nej – oavsett om de faktiskt kunde ge ett löfte eller inte.

Vi valde därför ut 15 frågor som de Socialdemokratiska toppolitikerna svarade ja på för att kontrollera vad svaren egentligen var värda, eller är värda i dag, två månader efter valet.

De flesta hade besvarats av andra toppolitiker än Glenn Nordlund. Vi valde ändå att nu bolla tillbaka alla frågorna till honom. Han är ju (eller blir om vi ska vara formella) ytterst ansvarig.

Kommunalrådet fick de 15 frågorna på förhand så att han skulle kunna förbereda sig något. Däremot fick han inte exakt veta vilka nya frågor vi skulle ställa.

Man kan konstatera att han faktiskt, direkt eller indirekt, ändrade svaren från ja till nej på ett par frågor. Han drog sig heller inte för att svara "jag vet inte".

– Jag tycker man ska vara ärlig, sa han.

Hur många frågetecken Glenn Nordlund i övrigt rätade ut låter vi läsaren bedöma. Men lägg märke till hans svar på frågan om skolan i Skorped. Nog är "tillsvidare" ett rätt vitt begrepp?

Vi återkommer om ett år, Glenn!

Läs mer: Här är 15 löften från Socialdemokraterna