Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så många tamdjur angreps av rovdjur i länet – inte någon hund drabbad

Inte en enda hund i Västernorrland blev skadad eller dödad av rovdjur under förra året.
Däremot blev ovanligt många får i länet dödade av lodjur under 2015.

Det här visar en sammanställning som Viltskadecenter gjort. Där konstateras också att det förekom totalt 48 angrepp på hundar av rovdjur i Sverige förra året, mestadels av varg.

Läs mer: Så tycker västernorrlänningarna om rovdjur

När det gäller björn registrerades tre dödade och ett skadat får i Västernorrland under 2015. Dessutom angreps 11 bikupor av björn.

Lodjuren i sin tur dödade eller skadade 67 får, vilket faktiskt är den högsta siffran i landet för lodjursangrepp.

Ytterligare 7 får dödades i länet av varg under förra året.

Faktum där är att antalet angrepp på tamdjur generellt i landet har sjunkit de senaste åren, trots att vargstammen ökat. Det handlar nästan om en halvering mot toppåret för vargangrepp, som var 2009.

Däremot finns det inte några angrepp mot tamdjur av järvar noterade. Inte heller har något tamdjur dödats eller skadats av örn under 2015.

För hela landet betalade staten ut 1,7 miljoner kronor för ersättning till ägare av tamdjur som blivit angripna av rovdjur varav 241 000 kronor hamnade i Västernorrland.

Dessutom beviljas bidrag för skadeförebyggande åtgärder, som rovdjurssäkra stängsel. Där handlar det om 16,9 miljoner kronor totalt i Sverige varav 252 000 kronor blev Västernorrlands andel.

■■ För mer nyheter om Kramfors, klicka här – och följ Allehanda.se Kramfors på Facebook.