Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så många personer med uppehållstillstånd tilldelas länet i år

Till och med november i fjol bosatte sig 1 650 personer i länet som beviljats uppehållstillstånd.
En ny lag tvingar alla kommuner att ta emot nyanlända och länen har anvisats ett visst antal.
Kommer andelen anvisade till Västernorrland att gälla hela året blir det en kraftig minskning jämfört med fjolåret.

Västernorrland har fått ett länstal på 302 nyanlända att fördela i länet av Arbetsförmedlingen utifrån Migrationsverkets prognos. Länsstyrelsen har tagit fram ett förslag på hur fördelningen mellan kommunerna ska se ut om beslutet går igenom.

– Länstalet beräknas utifrån förhållande på arbetsmarknaden, demografin och tidigare mottagande. Länsstyrelsen har i dialog med kommunerna sedan valt att anpassa kommuntalen till lokala förutsättningar. På grund av det får storstäderna högre andelar och det blir lägre ute i landet, säger Göran Schmidt, integrationsutvecklare på länsstyrelsen.

Läs också: Så många nya asylsökande ska Västernorrland ta emot

Men Migrationsverket har flaggat för att antalet kan komma att förändras.

Fram till i november i fjol hade 1650 nyanlända som beviljats uppehållstillstånd bosatt sig i Västernorrland. Av dem hade 840 på egen hand sökt sig till länet.

– Sundsvall har alltid haft en stor egenbosättning. Men i fjol var det många som kom till Härnösand och Sollefteå också.

Läs också: I början grät hon tårar över att komma till Härnösand - men nu vill Wahida Labban stanna

Att så stor andel som 50 procent själv väljer Västernorrland är inte någon anmärkningsvärd uppgift. I södra Sverige ligger den andelen på 80 till 90 procent.

– Den som har ett eget boende får ta del av etableringsersättning som är högre än vad de får från Migrationsverket och de kan börja studera, arbeta och ta del av Arbetsförmedlingens och kommunernas etableringsinsatser, säger Göran Schmidt.

När det gäller fördelningen till kommunerna är länsstyrelsens förslag att Sundsvall ska ta emot 87 av de anvisade, Timrå och Ånge tio vardera, Härnösand och Sollefteå 50 var, Kramfors 25 och Örnsköldsvik 70.

■■ Läser du ofta nyheter i din mobil? Ladda ner Allehandas nya app till Iphone eller Android.