Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så lyckas du med dejten!

I morgon vankas Alla hjärtans dag och vad kan vara lämpligare än en femstegsguide som hjälper dig att ordna en lyckad dejt, för början till slut.

1) Bjud in. 
Att komma igång kan ibland vara det svåraste. Det gäller att bjuda in personen du vill dejta på ett bra sätt.
– En dejt kan ibland kännas som något allvarligt, säger Carolin Dahlman, "kärlekscoach" och författare till boken "Hitta kärlek". Fråga i stället om han eller hon har lust att hänga med när du och dina kompisar ska åka skridskor eller fika.

Enligt Caroline spelar inbjudan roll beroende på vilken relation ni har till varandra.
– Om ni har sms:at varandra tidigare, så kan sms funka väldigt bra. Kom bara ihåg att inte vara alltför brutal i första sms:et. Att fråga redan då om middag kan lätt göra att du uppfattas som lite för på.
– Att ringa kan också funka bra. Känner ni varandra väldigt väl kan du prata om något roligt och sedan ta upp ett möte på ett lättsamt sätt. 

Ställ frågan om en dejt på ett enkelt sätt.
– Det gör att det inte blir så pinsamt för den du är intresserad av att säga nej.
Caroline har dock en varning angående inbjudan.
– Undvik att gå fram till någon du inte känner och fråga om ni ska på dejt. Då kommer du att uppfattas som konstig.

2) Fika. 
Nu är förhoppningsvis inbjudan gjord. Då kommer frågan: vad ska du bjuda på? En kopp kaffe eller te funkar bra som dryck och ett tilltugg som alltid funkar är tårta. När du gör tårtan kan det vara bra att i förväg tänka ut hur den ska se ut. Inspireras gärna av oss och gör en tårta som är färgglad och uppseendeväckande, då får ni förhoppningsvis något att prata om. Se recept i ruta till höger!

3) Prata. 
Nu har nog din dejt dykt upp. Frågan är bara vad ni ska prata om när konversationen om tårtan ebbat ut?
– Det bästa man kan göra är att ställa frågor, säger dejtingkonsulten Marie Hagberg. Ibland kanske det kan vara svårt att komma på några, men skriv ner dem på ett papper innan. Bara vetskapen av att ha pappret med frågorna i fickan gör dig trygg.

Enligt Marie ska man prata om sig själv 30 procent av tiden och sedan låta dejten prata de resterande 70.
– Killar brukar vara väldigt bra på att prata om sig själv, skrattar Marie. Många snöar in sig på ett ämne som de sedan pratar om under hela dejten. Ett bra tips som man kan använda sig av för att inte göra det misstaget är att läsa mycket tidningar. Det är bra att ha koll på vad som händer i världen. Har man inte tid kan man i alla fall läsa rubrikerna eller löpsedlarna.

Ett annat misstag som Marie tycker att man ska undvika är att prata om sina ex.
– Det är inte bra att prata om sina före detta, inte heller ställa frågor om dejtens föredettingar, säger Marie och tillägger:
– Om du pratar illa om din förra pojkvän kommer din nya dejt tro att du kommer prata illa om honom också ifall det skulle ta slut mellan er. Det finns så mycket annat att prata om. Försök vara kreativ och komma på andra samtalsämnen.

4) Dansa. 
Efter att ha pratat en lång stund kan det vara mysigt att bli lite intima. Dansa är något som många gärna gör efter en stunds pratande. Frågan är bara hur. Dermot Clemenger, jurymedlem i Let’s Dance, tipsar:
– Bjud upp på ett fint sätt. Rent traditionellt brukar man fråga om man får lov, men om det inte känns riktigt bra kan man alltid fråga om personen skulle vilja prova att dansa en stund. 

När man dansar med någon är det viktigt att sköta sig och föra sin partner på ett fint sätt.
- Det bästa är att känna sig säker, säger Dermot. När man håller i tjejen ska man försöka hålla på ett bra sätt. Inte för hårt och inte för löst. 

När man dansar ska man tänka på att inte hänga över tjejen och luta huvudet mot hennes axel. Helst inte om det är första dejten.
– Något som också är viktigt är att inte hålla sin hand på hennes rumpa. Det är ett Big no no. Oftast ser det inte bra ut om man greppar sin partners rumpa.
När det kommer till pratet ser Dermot ingen anledning till att inte prata.
– Det kan bli obekvämt om man är tyst. När man tävlingsdansar så är det inte läge att prata, men om man dansar vanlig pardans kan det vara trevligt. 

Om dansen och pratet nu går bra, men du känner dig osäker vad gällande handsvett, har Dermot också ett bra tips:
– På Apoteket finns det en produkt som heter Absolut torr, den funkar bra mot handsvett. Annars tycker jag att man ska försöka hålla sig ren. Känner man sig svettig innan man bjuder upp, så kan man gå och tvätta händerna.

5) Kyss. 
När dansen börjar bli lite långsammare och du känner att det skulle passa bra med en kyss, finns det några knep du kan ta till för att inleda kyssen.
– Försök att ta kontakt via ditt kroppsspråk. Luta dig fram och visa vad du vill, förklarar Johanna Frölander, sexexpert på magasinet SOLO. Börja med att pussa lite lätt på munnen och sedan ser du var det leder. 

Något som du däremot inte ska göra är att dra dig undan direkt efter pussen.
– Det gör ingenting att det blir en liten paus efter första kyssen. Fortsätt att luta dig fram och börja sedan kyssas igen efter en stund, tipsar Johanna och fortsätter:
– Undvik bara att slicka halsmandlarna med tungan på den du kysser. Det är inget fel i att använda tungan, men gör det lite försiktigt. En puss kan vara ganska oromantisk så försök att använda den lite, men inte för mycket.