Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så kom orgeln till Nora kyrka – föredrag och minikonsert

På tisdagskvällen höll före detta stiftsjägmästaren Tore Ramström ett föredrag om tillkomsten av Nora kyrkas orgel.

Annons

Två viktiga och betydelsefulla gravar har koppling till orgeln i kyrkan. På den första gravstenen står S. A. Blomqvist. Han var lärare i byskolan men fick nu också vid sidan av detta ett arbete som den första kantorn i Nora församling.

Den andra graven som besöktes var Hedvig Elisabet Borgströms. Hon var den som med hjälp av en stor donation till kyrkan möjliggjorde ett inköp av en kyrkorgel.

Tidigare sjöng församlingen med ett psalmodikon, ett säreget instrument som spelades med stråke på en sträng och där melodierna var noterade enligt ett speciellt siffersystem. Detta för att vem som helst lätt och ledigt skulle kunna leda psalmsången. Nu önskade församlingen en modernisering och satsade på sin tids yppersta tekniska lösning, den så kallade pneumatiska, mycket lättspelade orgeltypen. Hedvig Borgström betalade hälften av de 8 000 kronor som orgeln kostade och för det så fick man det allra senaste som gick att uppbringa vid den tiden.

Församling startade en insamling och fick själva på några månader in det andra halva till orgelbygget. Omsatt i dagens penningvärde så motsvarade satsningen cirka 16 miljoner kronor i material och arbetslöner.

År 1860 så kunde en ny kyrkorgel installeras i Nora kyrka och gåvogivaren Hedvig kunde få uppleva orgeln i funktion i kyrkan innan hon själv slutade sina dagar år 1862.

Denna kväll bjöd också församlingens kantor Annika Stockberg åhörarna på en minikonsert som hon kallade, "Från Bach till Beatles" och där orgelns möjligheter på ett förtjänstfullt sätt presenterades. Den nyfikne hade dessförinnan kunnat få en initierad guidning av orgeln där luckor öppnades och dörrar ställdes på vid gavel så att hela orgelns mekanik kunde beskådas i detalj.

Kvällen rundades av med en presentation av de enskilda piporna i den 21 register starka orgeln. Subbas, Gedakt, Rörflöjt, Mixtur och Principal presenterades och avslutningsvis sjöngs psalmen "Härlig är jorden" med orgeln registrerad för koralsång. Kvällen var något av ett jubileum för föredragshållaren Tore Ramström då detta var tionde året i rad som han inbjöd till informationskväll omkring Nora kyrka och kyrkogård.

Thord Hägglund

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel