Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så kan nya polishuset se ut

Polisen rustar för framtiden.

I skisserna för det nya polishuset beskrivs hur antalet anställda och invånarna i Örnsköldsvik kommer att öka.

– Det är realistiskt, säger polischefen Kjerstin Svedberg. Målsättningen kan inte vara att det ska minska.

Det är länspolismästaren Per Silverliden som skrivit om planerna för det nya polishuset:

"Antalet polisanställda i polishuset är i dag cirka 80 och beräknas öka till över 100 inom en snar framtid. Dessa ska serva cirka 56 000 kommuninvånare och kommunen spår en positiv utveckling och antalet kommuninvånare stadigt kommer att öka inte minst på grund av Botniabanan och de nya pendlingsmöjligheterna till Umeå och Sundsvall".

– Vi är 73 anställda i dag, säger Kjerstin Svedberg. Med gäster blir det 80. Vi vet inte hur det blir i framtiden – inte med antalet invånare i Örnsköldsvik heller – men vi ska inte sträva efter att bli färre.

Om halvannan månad går upphandlingstiden ut för det nya polishuset. Tills dess råder sekretess när det gäller detaljer i utformningen, men utifrån den ansökningsinbjudan som gått ut kan man läsa sig till ett och annat.

Det nuvarande polishuset, som är från 1972, ska ersättas på grund av att det inte längre fyller framtidens behov. Varken när det gäller verksamheten, arbetsmiljön eller säkerheten. En utredning visar att det finns stora brister i arrestenheten, i komfortkylan och i möjligheten till skalskydd, motionshall, förråd och utrymmen för teknisk undersökning.

Behovsanalysen indikerar på att det behövs nära 4 500 kvadratmeter.

* 400 m2 kontorsplatser

* 300 m2 verksamhetsspecifika ytor

* 400 m2 arrest

* 1 800 m2 garage, omklädning, friskvård och skjutbana

* 900 m2 övriga ytor.

* Därtill tillkommer närmare 600 m2 för något som polisen valt att kalla kommunikationsytor

– Det är inte tilltaget i överkant, säger Kjerstin Svedberg, Tvärtom. Jag hade velat ha ännu större ytor, men det får jag inte. Kontoren är inte alls särskilt stora, men det här känns bra. Sedan får vi se var det slutar.

I de krav som polisen ställt upp sägs att byggnaden får utföras i flera plan – och med källare. Där sägs också att, förutom byggnadskroppen, det ska finnas tomtmark för polishusgård – och den ska vara på mellan 3 000 och 4 000 kvadratmeter.

Behovet av parkeringar för personal och besökande beräknas till cirka 30.

I upphandlingen, där det enligt vad ÖA erfar står mellan tre aktörer, sägs att en central placering är önskvärd. Men annan placering kan accepteras om övriga krav och behov löses. Länspolismästaren poängterar att allmänheten ska kunna hitta till byggnaden på ett tillfredsställande sätt.

Placering i anslutning till kollektivtrafik är önskvärd.