Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så kan hjärtsviktspatienter få bättre livskvalitet

Det låg förväntan i luften när många personer samlades i Ankarets aula för att lyssna till Hjärtläkaren, Peter Vaskos föreläsning om hjärtsvikt, en sjukdom som Förbundet satt ”Ljuset på”.

Hjärtsvikt är en dold sjukdom som många har utan att veta om det. Peter Vasko sa att Hjärtsvikt är den vanligaste orsaken för att vårdas på sjukhus, men sjukvården har stora möjligheter att förbättra vården om de bara hittar patienterna.

Vasko fortsatte med att tala om varför man får hjärtsvikt – de vanligaste orsakerna är hjärtinfarkt och högt blodtryck. Hjärtats pumpförmåga är nedsatt, vilket ger symtom som andfåddhet, trötthet och vätskeansamling. Läkarna vill kunna ge dem modern hjärtsviktsbehandling, vilket syftar till bättre livskvalitet, förbättrad överlevnad, ökat välbefinnande och minskat behov av sjukhusinläggningar. För att göra detta behövs att patienten har fått en diagnos genom att ett NT-proBNP har tagits, bakomliggande orsaker har fastställts och diagnosen säkerställd genom en ultraljudsundersökning. Därefter behandla med tre stycken mediciner och eventuellt en hjärtsviktspacemaker.

Patienten ska besöka hjärtsviktsmottagning. Palliativ vård ska integreras. Det är också viktigt med samarbete mellan primär- och slutenvård.

Hur förebygger man hjärtsvikt? Vaskos råd är att undvika hjärtinfarkt, högt blodtryck, rökning och alkohol. Ät bra kost, rör på dig, jobba och till och med stressa ibland. Men det är viktigt med återhämtning, så vila är också något vi ska tänka på. Han tyckte också att vi skulle köpa en hemblodtrycksmätare, så att vi kan hålla koll på blodtrycket. Dessutom rekommenderade han att man kan läsa de broschyrer som finns för att få mera kunskap om sjukdomen.

Inför framtiden forskas det på nytt läkemedel för kronisk hjärtsvikt och eventuellt nya läkemedel för akut hjärtsvikt.

BIF

■■ Vill du ha läsarartiklar direkt i ditt flöde på Facebook – följ Allehanda Nära på Facebook.

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel