Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så kan du bli lurad på soptaxan – Bertil har vägt varje soppåse: "Betalar för mycket varje gång"

Att betala för sina sopor utifrån vikten av det man kastar kan låta som ett bra system. Men då är det viktigt att det också fungerar. Och det gör det inte. I varje fall inte hos Bertil Dahlin i Bollstabruk. Han tror att massor av hushåll får betala överpris.

Läs också: Ny soptaxa i Härnösand – nu lönar det sig ekonomiskt att tänka på miljön

– Sedan april förra året har jag vägt varenda påse jag kastat i soptunnan. Med en våg som jag fått kalibrerad och vet väger rätt. Nästan varje gång har jag fått betala för betydligt mer sopor än jag kastat.

Under den tiden har han debiterats för 183 kilo sopor men bara kastat 108 kilo. En procentuellt mycket stor skillnad.

I kronor räknat betyder det att han betalat en dryg hundralapp för mycket. Förutom den fasta taxan för renhållning betalar man i många kommuner också en summa per kilo sopor, i Kramfors kommun är det 1.35 kronor per kilo.

Bertil Dahlin säger att han har ett ensamhushåll och bara kastar ett par, tre kilo sopor i tunnan under de 14 dagar det går mellan varje tömning. De senaste månaderna har han fått betala för sex gånger så mycket sopor.

– Det blir inga stora belopp för mig. Men det här kan ju gälla för massor av hushåll och då handlar det om stora pengar för kommuninvånarna.

– Jag tror inte folk är medvetna om hur fel det kan vara.

Han är också besviken på det svar han fick när han kontaktade tekniska kontoret. Att man fick räkna med en viss felmarinal.

Men när han får betala sex gånger för mycket som nu de sista tömningarna tycker han inte att det handlar om en felmarginal.

Vid nått tillfälle har han också fått noll kronor i avgift fast han faktiskt kastat ett par påsar.

– Ska vi ha ett system som bygger på att man betalar för sina faktiska sopor måste det ju fungera någorlunda i alla fall.

Åsa Eriksson som är renhållningsansvarig i Kramfors säger rent generellt att det inte ska få vara sådana fel.

– Det kan hända någon gång med vissa bilar, jag trodde att den här bilen blivit bättre sedan den åtgärdades i mars. Sedan förra veckan har vi dessutom nya sopbilar och då hoppas vi det ska bli bättre.

Hon säger också att det finns faktorer som kan påverka vägningen. Om sopstunnan står snett. Om det är ett faktiskt är fel på vågen som vissa bilar kan ha. Eller om det följer med snö och is ner i sopbilen vintertid när den töms.

– Vi har nu också infört strängare krav på entreprenörerna som ska ha egenkontroll på vågens tillförlitlighet varje vecka. Detta förutom den ackrediterade kontroll som sker varje år.

Själva vägningen bygger på att tunnan vägs på vägen upp, töms och sedan vägs den på nervägen. Mellanskillnaden utgör den vikt som kunden får betala.

■ ■ För mer nyheter om Kramfors, klicka här – och följ Allehanda.se Kramfors på Facebook.