Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så hjälper du ditt barn i skolan – fem råd från experten till föräldrar

Barn och ungdomar har ständiga krav på sig i skolan.
Det är prov, läxor och en jakt på bra betyg.
Men hur stort ansvar har man som förälder för inlärandet och vad faller på skolan?

Annons

Ulrika Lundqvist, enhetschef på Skolverkets förskole- och grundskoleenhet, med 20 års erfarenhet som lärare och rektor.

Hur mycket bör föräldrarna engagera sig i barnens skolgång?

– Det är svårt att uttala sig hur mycket. Men det är viktigt som förälder att dagligen vara intresserad. Det skapar en motivation för barnen och en signal att det här är viktigt arbete.

– Då menar jag att ställa frågor, vara nyfiken och på så sätt ha lite koll vad som händer i skolan? Är det så att barnet trivs i skolan? Har barnet läxor?

Men betonar Ulrika Lundqvist:

– Man är aldrig ansvarig för barnets skolgång, att undervisa barnet. Och att känna att det blir problem om jag inte lär mitt barn det här.

– Barnets kunskapsutveckling är skolan ansvarig för och som föräldrar kan man stödja det genom att visa intresse för skolans arbete. Genom att läsa för- och med sitt barn kan man dessutom skapa en läsande kultur i hemmet. Det är ett mycket bra stöd för barnets kunskapsutveckling.

Tror du att en del förälder kan känna att de är ansvariga för om barnet lär sig något i skolan?

– Ja, det tror jag att alla vi föräldrar känner mer eller mindre. Man känner ett stort ansvar för sina barn och vet vad som är viktigt att klara av i arbetslivet och det sociala livet.

Det är här Ulrika Lundqvist menar att den dagliga uppdateringen kommer in. Trivs barnet i skolan? Berättar det hemma om lektionerna? Har de koll på vad de gör i skolan?

– På det sättet kan jag som förälder få signaler som jag kan ta med mig till skolan då jag känner mig orolig och undrar över något.

Finns det något lagkrav på hur mycket en förälder ska engagera sig?

– Nej det gör inte det. Det jag som förälder är ansvarig för är att barnet kommer till skolan, alltså skolplikten, svarar Ulrika Lundqvist som pekar på att föräldraansvaret stadgas i föräldrabalken.

– I läroplanen står det att skolan kontinuerligt ska informera föräldrar om hur det går för barnet i skolan. Enligt skollagen ska skolan ha utvecklingssamtal, i grundskolan ska det vara två gånger per läsår.

Enligt Lundqvist finns det inget tvång för föräldrarna att gå på samtalen utan det ligger underförstått i skolplikts- och föräldraansvaret.