Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så gör du egen handsprit

Handspriten tar slut i rekordfart, men det är väldigt enkelt att göra sin egen. Vi har receptet.

I takt med att allt fler svenskar börjat bekymra sig för svininfluensan har apotekens och butikernas alternativ av handsprit börjat ta slut.

Även i Örnsköldsvik har varan strykande åtgång. Apoteket Shop i Oskargallerian har sålt mycket handsprit.

– Ja, det har vi. Det har alla apotek i Sverige gjort. Många kunder köper det för att ha det hemma eller om de är på stan och ska äta ute. Andra köper det för att ha med sig när de ska ut och resa, säger butikschefen Katarina Häggström.

– Just nu har vi ingen. Den vi får hem säljs snabbt slut, den går åt på en gång. Men det ska bli bättre i höst, tillverkarna har inte hunnit med nu. I oktober är vi lovade att få regelbundna leveranser.

Katarina Häggström tycker att användandet av handsprit kan vara ett bra sätt att skydda sig mot svininfluensan.

– Ja, delvis. Mot den luftburna smittan hjälper det ju inte, men däremot smitta via händerna. Det är när man stoppar fingrarna i ögon, näsa eller mun som man kan få smittan. Rena händer minskar därför risken att bli sjuk.

För den som inte får tag på handsprit är det en enkel match att blanda själv.

Allt som behövs är sprit av typen T-röd, glycerol (finns bland annat på apoteken) och vanligt kranvatten.

Späd ut T-spriten med vatten till ungefär 70 procentig lösning så dunstar den inte så snabbt. Ta sedan i cirka två procent glycerol för att huden inte ska torka ut.

Vips har du din egen handsprit – till ett literpris på runt 40 kronor.