Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så blir utställningen om Håkan Hellström på Liseberg: "Lite overkligt"

Hos varje artist finns en bakgrund av upplevelser och tankar som inspirerat texter och musik. Snart kan du titta in i Håkan Hellströms värld, med chans att själv sjunga in någon av hans låtar.

Annons

Utställningen om Håkan Hellström öppnar på Liseberg i slutet av april. Den har fått namn av låten "Klubbland" och finns ett stenkast från nöjesparkens stora scen, där Hellström och hans musiker spelade innan det behövdes ett Ullevi för att rymma alla konsertsugna fans.

Basisten Oscar Wallblom har varit Håkans och bandets representant i skapandet av utställningen.

– Extremt smickrande och lite overkligt, säger han om bandets reaktion när planerna på ett Klubbland las fram.

Läs också: Håkan Hellström störst på Spotify i år

Förhoppningsvis får man en känsla av att kliva in i Håkans värld

Idén kommer från Isse Samie, skivbolagsman som jobbat med Hellström länge, och han fick Liseberg med på noterna. Flera utställningar om ännu större artister gav uppmuntran, framförallt en i Paris om den amerikanska 60-talsgruppen Velvet Underground.

– Vi försöker sätta in Håkan i ett sammanhang, säger Isse Samie.

Hellström och bandet har bidragit till ett organiserat myller av minnen som möter besökaren. Bilder från uppväxten, som fotot med Gais pojklag. Affischer för band och spelningar som gav en ung Hellström energi. Egna och andras scenkläder. Filmklipp från konserter. Brev och bilder från lyssnare som berörts av hans musik (Håkan vill inte kalla dem fans).

Vi får också Hellströms egna kommentarer till händelser och skeenden. Allt med Göteborg som bakgrundston.

– Förhoppningsvis får man en känsla av att kliva in i Håkans värld, och ta del av inspiration, säger Oscar Wallblom.

Läs mer: Sjömanskostymen som tog Sverige med storm - Se historien om Håkan Hellström här

Man blir väldigt lugn den stunden Håkan kommer in, och det tror jag smittar av sig på publiken.

Få svenska artister väcker känslor som Håkan Hellström. Det finns en klick av tydliga "icke-fans". Men hans uttrycksfulla sånger och personlighet på scen når ut till väldigt många som blir positivt träffade, liksom av ett känslorus.

– Han har nån "boy-nextdoor-aura" omkring sig. Han är extremt relaterbar.

– När man var liten och hamnade i slagsmål, då ville man ha en skitstor kompis med sig som backade upp. Den känslan har jag varje gång jag går ut på scen, vi går ofta ut före Håkan. Man blir väldigt lugn den stunden Håkan kommer in, och det tror jag smittar av sig på publiken, säger basisten Oscar Wallblom.

Men utställningen riktar sig inte bara till den stora skaran fans.

– Den skildrar nutid, dåtid och populärkultur. Håkan är huvudnämnaren, men runt omkring finns mycket att ta del av, säger Isse Samie.

Självklart finns också interaktiva delar, som en studio där besökaren kan sjunga in en Håkan-låt.

Utställningen pågår säsongen ut på Liseberg.

Fakta: Håkan Hellström

Född: 2 april 1974.

Inledde sin musikkarriär i slutet av 1980-talet i Broder Daniel, där han spelade trummor till 1994. Spelade sedan trummor i indierockbandet Honey Is Cool, som frontades av Karin Dreijer.

Återvände till Broder Daniel 1997, som basist, och fortsatte att spela med bandet fram till 2002. Då hade han redan hunnit solodebutera med det hyllade albumet "Känn ingen sorg för mig Göteborg" (släpptes 2000).

Har sedan dess gett ut albumen "Det är så jag säger det" (2002), "Ett kolikbarns bekännelser" (2005), "Nåt gammalt, nåt nytt, nåt lånat, nåt blått" (2005), "För sent för Edelweiss" (2008), "2 steg från Paradise" (2010), "Det kommer aldrig va över för mig" (2013) och "Du gamla du fria" (2016).

Toppar Ullevis publiklista med tre spelningar som haft runt 70 000 åskådare. Rekordet, 70 144 personer, sattes 5 juni 2016.

Ger två konserter på Ullevi i sommar, 28 och 29 juli.

Utställningen på Liseberg öppnar 22 april.

Annons