Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så blir den nya skolorganisationen i Härnösand

Nu börjar den nya skolorganisationen i Härnösand bli klar. I nuvarande Landgrenskolan hamnar gymnasiets rektorsexpedition. Just nu informerar skolkontoret personal, elever och föräldrar om den nya organisationen som träder i kraft i augusti 2016.

De elever som nu går i årskurs åtta och nio på Härnösands fyra högstadieskolor kommer att flytta till de skolor som nu kallas för Franzénskolan och Sjöbefälsskolan.

– Vi kommer att hålla ihop klasserna när de flyttar till nya skollokaler. Och de som åker skolbuss kommer inte påverkas mer än att bussen stannar i anslutning till en ny byggnad, säger Anna Prytz på skolkontoret i Härnösand.

Under fyra informationsveckor besöker skolkontoret olika skolor i kommunen för att informera.

– Det finns ett stort intresse för förändringen och vi har mest positiva reaktioner även om vi får många frågor, säger hon.

Än så länge ser det ut som tidsplaner håller. Detta trots att det är omfattande ombyggnadsarbete på gång i de olika skolbyggnaderna. Bland annat ska man bygga ut matsalen på den skola som nu kallas för Franzénskolan.

– Vi har skolbyggnader som gott och väl klarar att ta mot de elever som bor i Härnösand, säger Anna Prytz.

Det blir också stora förändringar på gymnasiet. I nuvarande Landsgrensskolan kommer bland annat att estiska programmet att ligga, liksom rektorsexpedition och i Landgrenskolans matsal kommer restaurangprogrammet få nya och anpassade lokaler. Det blir också verkstäder och labbmiljöer i Landgrenskolans annex.

Gererstaskolan och Murbergskolan kommer även i fortsättningen att fungera som skolor men utan högstadieelever. Slitna Kiörningskolan kommer dock kommunen att avveckla. För den byggnaden är kontraktstiden dessutom kort.

De två ny högstadieskolorna får rejäla ansiktslyftningar. Som det nu ser ut så får ena skola cirka 350 elever och den andra 450 men båda har kapacitet för ännu fler.

En av fördelarna är att lärare som i dag ibland jobbar på flera skolor kan få hålla till på en. Dessutom tror kommunen att större högstadieskolor fungerar bättre för eleverna.

– Vi är övertygade att detta blir bra, både för eleverna och för lärarna.

Samtidigt som informationen pågår år lärare och elever komma med namnförslag till den nya skolan.

– Det är sedan politikerna som bestämmer. det enda vi vet är att de vare sig kommer att heta Franzénskolan eller Sjöbefälsskolan.

Läs mer

Så tänker kommunen om skolan

Flera skolor läggs ned

Härnösand vill minska högstadieskolor

Sjöbefäl och Franzén bäst

Härnösand får två högstadier