Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så avslöjades bröderna Bures bluff mot kungen

Adlades på falska premisser. "Det här har verkligen rört om i grytan".

Annons

Anders, Jonas och Olof Bure från Säbrå adlades och fick höga positioner hos Gustav II Adolf.

Allt byggde på en stor bluff.

Nu avslöjas de efter 400 år av Peter Sjölund som har spårat deras DNA.

– Det finaste man kunde vara på 1600-talet var en Bureättsmedlem, Sveriges äldsta släkt och enligt vissa med anor från Oden.

– Jag tror det var Anders som ritade upp släktlinjen bakåt. De ville väl framstå i bättre dager. De bluffade med släktskapet. Det underlättade hos kungahuset, förklarar Peter Sjölund, ordförande i Härnösands släktforskare.

Bröderna Bure gjorde lysande karriärer på 1600-talet. Anders grundade lantmäteriet i Sverige, Jonas var både riksantikvarie och riksarkivarie och Olof var livmedikus åt kung Gustav II Adolf.

Peter Sjölund framhåller att de var säkert kompetenta män. Men framgången och adelskapet byggde på falska premisser.

Det visar kartläggningen av det genetiska arvet hos män som härrör från den riktiga Bureätten och andra män som härstammar från bröderna i Säbrå. Kartläggningen är unik.

– Det första gången i Skandinavien som DNA spåras i släktforskningen utan att man gräver upp en kropp. Vi har topsat folk från Boden i norr till Stockholm i söder. Alla ställde upp, berättar Peter Sjölund.

Proverna analyserades på ett laboratorium i USA – Family tree DNA.

– De första tre männen har Y-kromosomer som matchar varandra perfekt och bevisar att de för 18 generationer sedan verkligen hade samma far i den medeltida äkta Bureätten.

– De tre andra männen som via raka manslinjer härstammar från den adliga släkten Bure har också Y-kromosom-DNA som matchar.

– Men de två släkternas DNA-profiler visar sig inte ens vara i närheten av varandra. Adelssläkten Bure har inte farfars farfars far gemensam med den medeltida Bureätten. De var inte Bure på raka fädernet.

Släktbluffen uppmärksammades i tidningen Dagens Nyheter i helgen. Genomslaget blev enormt. Artikeln delades mest av alla DN-historier i sociala medier. TV och flera lokaltidningar har hängt på.

Peter Sjölund är nöjd om avslöjandet kan röja upp bland många felaktiga släktträd på nätet. Han hoppas också krossa flera Buremyter som florerar, bland annat att släkten bodde i ett slott i Birsta på 1200-talet.

– Det här har verkligen rört om i grytan. Hundratals släktforskare kommenterar på nätet. Det är en stor grej, säger han.

Du är inte rädd att förstöra för alla som levt i tron att de har en anrik bakgrund från Bureätten?

– Några blir besvikna, visst. Samtidigt har jag svårt att se hur man kan vara lycklig över att ha påhittade personer i sitt släktträd.

Annons