Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så är det att leva med någon som har diabetes – uppskattat möte i Ö-vik

Diabetesföreningens Linda Kristiansson inledde kvällen den 25 februari med att läsa en dikt om att vara anhörig till någon med diabetes, själv är hon förälder.

Anhörig kan ju även vara ens partner, barn, vän eller arbetskamrat. Det var många som kände igen känslan som författaren av dikten beskrev. Att känna oro och rädsla som anhörig är ganska vanligt.

För att få höra hur andra upplever detta hade Ö-viks Diabetesförening bjudit in Robert som har haft typ 1 diabetes sedan 2015 och hans sambo Cecilia. De berättade om deras liv tillsammans och hur man som anhörig kan hantera sin oro.

De träffades för 1,5 år sen och då gjorde Robert klart för Cecilia att det var hans sjukdom och att hon inte behövde ha koll på allt. Cecilia är utbildad sjuksköterska men har inte jobbat som det på länge och diabetesvården har förändrats sen hon tog sin examen.

Cecilia ville ha lite koll på Roberts diabetes för att känna sig trygg, men då måste den anhörige få access till sjukdomen och det fick Cecilia till slut. Nu tycker Robert att det känns bra att hon har lite koll.

Cecilia pratade även om generella råd vid oro och det är väl så att det man är mest orolig för nästan aldrig händer. Det Cecilia funderade på i början när de nyss hade träffats var ”vilket ansvar hamnar på mig”, vilka symptom får han vid lågt blodsocker. Det fanns även en oro för följdsjukdomar om man inte sköter sig men vad betyder ”sköta sig”.

Om hon lagar någon mat som gör att blodsockerkurvan svänger snabbt funderar hon ibland på hur mycket hon är skyldig till detta. Ja det finns många funderingar och det gäller att hitta en bra balans mellan omsorg och tjat.

De tränar även en hel del tillsammans och då är det en väsentlig skillnad hur fort de blir färdiga för avfärd. Cecilia behöver bara ta på sig kläder och skor medan Robert måste tänka lite mer. Förutom att ta på sig kläder och skor måste han kolla blodsockret, vart ligger det nu och vad händer om 1 timme eller 2 timmar, ta med sig blodsockermätaren, insulin, druvsocker, frukt eller något annat ätbart.

Många kände nog igen sig i alla dessa funderingar men alla är vi olika och upplever det här med diabetes på olika sätt, vare sig man har diabetes själv eller är anhörig.

Ett stort tack till Robert och Cecilia som ville delge oss sin diabeteshistoria.

Kommande arrangemang som Diabetesföreningen ordnar är infoträffar om typ 2 diabetes utanför centrum och vi kommer till Husum 18/3 och till Björna 25/3 och den 16/5 är det Diabetesloppet runt Höglandssjön

Ulrika Emanuelsson

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel