Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S: Vill vi fortsätta med vår unika välfärd – då måste vi våga göra skatten jämlik

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Det talas ofta om den orättvisa skattesatsen mellan lön och uppskjuten lön – ni vet den där lönen våra pensionärer avstått från för att få tillbaka dagen då man välförtjänt får vila efter att ha bidragit till samhällsbygget och välfärden under ett långt yrkesliv.

I ett demokratiskt, jämlikt samhälle är det en självklarhet att bidra efter förmåga och få efter behov. Det kan då aldrig vara rimligt att bidra under ett långt yrkesliv och senare missgynnas av skattesänkningar som i praktiken bara ger till dem som redan har mest. Därför är regeringens påbörjade arbete med att jämna ut skillnaderna och på sikt avskaffa den orättvisa pensionärsskatten en jämlikhetsreform värd att uppmärksamma.

Att vi också har en regering som insett att hela pensionssystemet är underfinansierat och föreslår ett högre uttag av arbetskostnader, för att på sikt höja alla pensioner, är något vi alla gynnas av i längden och faller väl in i den demokratiska socialismens tanke om en generell välfärd, för alla av alla.

I dag betalar kassörskan cirka en tredjedel av sin lön i skatt medan ägaren bara betalar en femtedel av sin vinst.

Välfärden, vård, skola, omsorg och så vidare, är i dag gravt underfinansierad. Och genom en orättvis fördelningsmodell ser vi också vissa kommuner/landsting gå på knäna, trots höga skattesatser, samtidigt som andra kan kasta bort miljarder till kapitalet genom dåligt genomtänkta OPS-avtal, läs nya Karolinska sjukhuset. Här måste staten ta sitt ansvar. 

Något som däremot aldrig diskuteras är det orättvisa skatteuttaget mellan förvärvsinkomst och kapitalinkomst. I dag betalar kassörskan cirka en tredjedel av sin lön i skatt medan ägaren bara betalar en femtedel av sin vinst.

Vill vi upprätthålla vårt unika välfärdssystem kan vi aldrig låta den samlade borgerligheten med SD i spetsen få ge mest till näringslivet. Staten måste våga göra skatteuttaget jämlikt och fördelningen rättvis. Det är något den demokratiska socialismen gjort förut och har tagit steg mot att göra igen.

Robert Larsson och Jonathan Selmane,

Socialdemokraterna Kramfors

 

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel