Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S vill satsa på tåg i tid

Annons

Socialdemokraterna vill satsa på järnvägsunderhåll under 2014, för att förbättra tågens punktlighet, skapa jobb inom järnvägsbranschen och göra det lättare att pendla till jobb i andra städer.

I sin skuggbudget anslår S därför 686 miljoner kronor för att öka takten på att byta ut kontaktledningar och räls, skriver Magdalena Andersson, partiets ekonomisk-politiska talesperson, och Anders Ygeman, socialdemokratisk ordförande för riksdagens trafikutskott, på Aftonbladets debattsida.

Socialdemokraterna föreslår också en satsning på två miljarder kronor per år från 2014, som framför allt ska användas till mer personal i vården.

Det är välkänt att det är ett mycket högt tryck på vårdpersonalen, säger partiets ekonomisk politiska talesperson Magdalena Andersson.

Om hela summan skulle användas till att anställa personal så skulle den uppskattningsvis kunna räcka till omkring 4 000 anställda, uppger Andersson.

De två miljarderna är dock även tänkt att användas till bättre samordning och omhändertagande av svårt sjuka äldre.

Det är tveksamt vilka effekter de här miljarderna kan få, säger socialminister Göran Hägglund (KD) om Socialdemokraternas vårdsatsning.

Han tycker att Magdalena Andersson var oklar när det gäller på vilka grunder landstingen kan få ta del av de två miljarderna. Till exempel nämnde hon att pengarna även kan användas för att skaffa en extra ambulans.

Hägglund tycker också att S "slår in öppna dörrar" när det gäller bättre samordning av vård för sjuka äldre eftersom det redan pågår en dialog mellan stat, landsting och kommuner om hur det ska ske.

Framsteg har gjorts, säger Hägglund.

Mer läsning

Annons