Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S: Vi ska hedra våra äldre – inte straffa dem

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Nu får 1,5 miljoner pensionärer upp till 410 kronor mer i plånboken när pensionen betalas ut. Vid årsskiftet avskaffade regeringen den högre skatten på pensioner som Moderaterna införde för alla inkomster upp till 17 000 kronor i månaden samtidigt som skatten sänks för ännu fler. I riket som helhet får tre av fyra svenskar över 65 år upp till 5 000 kronor om året i sänkt skatt. Här i Västernorrlands län handlar det om 46 000 personer.

Att pensionärer inte ska betala högre skatt än löntagare är en principfråga för oss. Pension är uppskjuten lön och ska beskattas som lön. I Sverige ska vi hedra våra äldre som varit med och byggt det Sverige vi är så stolta över – inte straffbeskatta dem!

Samtidigt ser vi att många pensionärer fortfarande kämpar med att få ekonomin att gå ihop. Utöver sänkt pensionärsskatt höjer regeringen också bostadstillägget med upp till 470 kronor i månaden. Regeringen har också gjort tandvården billigare och infört gratis primärvård för alla över 85 år.

I Sverige ska vi hedra våra äldre som varit med och byggt det Sverige vi är så stolta över – inte straffbeskatta dem!

Men för en trygg ålderdom krävs inte bara en tryggad privatekonomi utan också en pålitlig välfärd när man behöver den. I Sverige ska äldreomsorgen ha tillräckligt med kunnig personal och sjukvården ska finnas där för dig när du behöver den. I år genomförs den största sjukvårdssatsningen i modern tid med 5,5 miljarder kronor.

Tack vare att regeringen prioriterat investeringar och jobb före ofinansierade skatterabatter har resurserna till välfärden ökat med 35 miljarder kronor. Men mer måste till. När vi lever längre måste välfärden fortsätta byggas ut, vinstjakten i välfärden måste stoppas och kvaliteten måste fortsätta stärkas.

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

I höst står Sverige inför ett vägval. Moderaterna vill återgå till stora skattesänkningar med nya jobbskatteavdrag där mest går till den som tjänar mest och pensionärer får betala högre skatt än andra. Vi har sett resultatet av den politiken. Välfärden fick djupa revor, kommunalskatterna höjdes, arbetslösheten parkerade på över åtta procent och underskottet i statsfinanserna växte till över 60 miljarder kronor.

Den politiken kommer vi aldrig att ställa upp på. Socialdemokraterna kommer alltid att slå vakt om en trygg ålderdom för alla med rättvis skatt, en trygg pension och en välfärd att lita på.

Stefan Löfven (S)

statsminister

Magdalena Andersson (S)

finansminister

Ingemar Nilsson (S)

riksdagsledamot för Västernorrland

Kristina Nilsson (S)

riksdagsledamot för Västernorrland

Läs också:

M: Vägarna måste vara framkomliga året om – behövs bättre underhåll

Riksdagskrönika Jasenko Omanovic (S): Digitaliseringen är landsbygdens livslina

Vilken nyårspresent – höjd skatt på bensin och diesel: "Kommer slå hårt mot oss glesbygdsbor"

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel