Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S, v och mp går ihop?

Socialdemokraterna har ändrat sig. Att bilda regering med miljöpartiet och vänsterpartiet vid en valseger 2010 ger inte längre skrämselhicka.

- Många bland oss vill ha en majoritetsregering, säger Mona Sahlin.

Socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog tror att socialdemokraterna kommer att bilda regering med miljöpartiet och vänsterpartiet om oppositionen vinner valet 2010.

- Vi har inte fattat några formella beslut. Men jag skulle tro att vi hamnar där, som det ser ut i Sveriges riksdag i dag, säger Ulvskog i en intervju med Svenska Dagbladet.

Partiledaren Mona Sahlin vill inte säga rent ut att det blir en koalitionsregering om vänsteroppositionen vinner valet, men hennes uttalanden tyder på att detta är högst sannolikt.

- Vi är nu inne i ett intensivt skede i de samtal vi haft under ett års tid. Det är ingen hemlighet att många bland oss vill ha en majoritetsregering, säger hon.

Hon är medveten om att det finns personer inom socialdemokraterna som är skeptiska till ett regeringssamarbete med de två mindre partierna. Men hon tror att en helt avgörande sak för s-väljarna är att de vill byta regering. Eftersom mp och v tydligt deklarerat att de vill vara med i en sådan är det nödvändigt att ställa sig öppen till en majoritetsregering.

Mona Sahlin säger att ett besked om hur partisamarbetet ska se ut kommer -förhoppningsvis redan i år-.

Hon vill inte gå in i detalj på vilka kompromisser som är nödvändiga. Men alla partier, även s, måste vara beredda att rucka på vissa ståndpunkter.

- Fast när det gäller EU är det hela okomplicerat. Vi ska vara med, säger Sahlin.

Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand säger att hon utgår från att Mona Sahlin vill ha en koalition, även om Sahlins uttalande på fredagen inte ger något klart besked.ROLAND JOHANSSON/TT