Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S: Utanförskapet är bland annat ett resultat av M-politiken

Svar till Lena Asplund (M) och Eva Lohman (M), ”Socialdemokraterna varken ser eller har lösningar på Sveriges samhällsproblem”, Ordet fritt 7 juni.

Istället för att bemöta kritiken om Anna Kinberg Batras problematiska sätt att förhålla sig till verkligheten går Lena Asplund och Eva Lohman till motattack.

Samtidigt som moderatledaren med all önskvärd tydlighet försöker sätta en skev bild av verkligheten som utgångspunkt för samhällsdebatten anklagas vi socialdemokrater för högt tonläge.

Det utanförskap som Moderaternas företrädare så bekymmersamt skriver om i sin artikel är bland annat ett resultat av en politik som har slitit samhället isär med ökade klassklyftor och segregation som följd.

De borgerligas skattesänkningar på 140 miljarder hjälpte knappast till för att hejda den utvecklingen, tvärt om ökade de ojämlikheten. Vi förstår att vi måste investera i varandra för att komma till rätta med problemen klassklyftorna skapar.

■■ För fler insändare, klicka här.

Våra satsningar på välfärden och på bostadsbyggande runt om i landet är de största på flertalet år.

Det går inte att hitta någon liknande satsning under de borgerliga partiernas åtta år vid makten. I dag pågår ett samhällsbygge i Sverige. Vi bygger ett Sverige där vanligt folk står i fokus när vi satsar på utbildning, på välfärd, på järnväg och på bostäder. Vi behöver ett Sverige som håller ihop, socialt och geografiskt. Vår politik och vårt samhällsbygge går ut på att vi gemensamt hjälps åt.

Vad moderaterna i dag har för politik för att minska utanförskapet och segregationen i samhället är oklart.

Vad vi uppfattar så handlar det i dag mycket om högre straff och hårdare tag mot brottslingar och stora skattesänkningar, men inte ett ord eller något förslag på åtgärd mot det utbredda skattefusket. Det är onekligen fascinerande hur ogenerat de borgerliga partierna värnar vissa människors intressen och struntar i andras.

Utanförskapet i dagens Sverige är ett resultat av ökade klyftor. Därför bedriver vi politik med utgångspunkten att alla måste vara med att bidra till det som gör samhället starkt. Det är så vi stärker den svenska modellen och det är vårt samhällsbygge.

Jasenko Omanovic (S)

Riksdagsledamot Västernorrland

Kristina Nilsson (S)

Riksdagsledamot Västernorrland

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel