Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S-toppen kan ha fifflat med ersättning

Sollefteåpolitikern Mikael Sjölund (S) har fått minst 100 000 kronor i ersättning för inkomstförluster som inte finns. Saken gäller ersättningar från a-kassan. Sollefteå kommun, Hovrätten och kammarrätten i Sundsvall kan alla ha blivit lurade.

– Frågan är om han ens har rätt att stämpla, säger Roal Nilssen, föreståndare på SEKO:s a-kassa.

Mikael Sjölund är en inflytelserik socialdemokrat i Sollefteå och Västernorrland. Han står som partiets andranamn till kommunfullmäktige i det stundande valet.

Hela hans nuvarande inkomst härstammar från politiska uppdrag. Han är ordförande i kultur-, utbildnings- och fritidsnämnden samt i Ådalens gymnasieförbund. Han sitter i samordningsförbundet i rehabiliteringsfrågor i Västernorrland och i Mitt Sverige Turism.

För detta uppbär han ett 80-procentigt politikerarvode från Sollefteå kommun, 38 242 kronor i månaden. Dessutom har han arvoden från andra politiska uppdrag, bland annat inom Svenska Kyrkan där han sitter i styrelsen för Härnösands stift.

Samtliga uppdrag gav honom i fjol en taxerad inkomst på 502 000 kronor.

Men han har ytterligare ett tungt politiskt uppdrag. Han är nämndeman, i kammarrätten och hovrätten.

Nämndemän har rätt till ett visst arvode. Men Sundsvalls Tidnings och Tidningen Ångermanlands granskning visar att Mikael Sjölund utöver arvodet, vid 107 rättegångar sedan 2007, begärt och fått ersättning för förlorad arbetsförtjänst.

Totalt fick han ut 73 695 kronor – trots att han inte haft några avdrag på sina politikerarvoden från Sollefteå.

ST/TÅ kan dessutom avslöja att Mikael Sjölund begär samma ersättning när han deltar i kommunfullmäktiges sammanträden i Sollefteå. Här rör det sig om 20 400 kronor bara under denna mandatperiod.

Domstolarna och Sollefteå kommun har med andra ord betalat ut ersättningarna på premissen att Mikael Sjölund förlorar a-kasseersättning med 680 kronor om dagen när han tjänstgör.

Han har styrkt det med intyg från Sekos a-kassan. Men intygen visar bara vilken ersättningsnivå han har rätt till, och inte några faktiska förluster.

Enligt a-kassan har Mikael Sjölund inte fått eller begärt en krona därifrån sedan 2004. Och frågan är om han ens vore berättigad till stämpling om han försökte.

– Spontant är svaret nej. Med sådana uppdrag för kommunen står han sannolikt inte till arbetsmarknadens förfogande, och då har han inte rätt att stämpla, säger Roal Nilssen, föreståndare på Sekos a-kassa.