Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S svarar på kritiken: Kramfors har bantat tidigare – vi vill att kostymen ska sitta lagom tight

Angående ledaren Gustav Ericsson: Kramfors kommunalråd Jan Sahlén (S) måste anpassa kostymen efter storleken publicerad 1 juni.

För att börja i rätt ände, Gustav Ericsson har helt rätt i att Kramfors tagit ett stort ansvar för att ta emot asylsökande. Kramfors har varit en av de absolut bästa kommunerna i hela landet när det kommer till mottagande. Under en period ökade antalet människor skrivna i kommunen med 10 procent.

Anledningarna till det stora mottagandet är flera. Bland annat att flera privata fastighetsägare, bostadsbolaget Krambo och även staten via MSB tecknade avtal med Migrationsverket för boenden utspridda över hela vår kommun. I Kramfors tog vi inte på oss ansvaret för att vi trodde eller visste att staten skulle gå in och täcka våra kostnader. Vår röda regering är medveten om styrkan i att hjälpas åt och har också kompenserat de kommuner som visat störst solidaritet.

Vi har hela tiden varit medvetna om att dessa riktade pengar inte varar för evigt och att vi skulle återkomma till det normala.

För att tala pengar är det helt rätt att Kramfors tagit emot en stor summa pengar från staten. Vi har hela tiden varit medvetna om att dessa riktade pengar inte varar för evigt och att vi skulle återkomma till det normala.

Vi har också varit väl medvetna om att vi skulle gå mot tuffare tider ekonomiskt, där asylmottagningen är en del men långt ifrån hela problemet. Det beror på samma anledningar som vi dragits med under en väldigt lång tid. Befolkningsminskning, en demografi med en hög andel äldre i förhållande till arbetande, färre barn i skolan och det gör naturligtvis att intäkterna har svårt att räcka till för en stor kommun med gles befolkning.

Vi har under lång tid och vid flera tillfällen krympt vår kostym. Detta har inneburit minskande antal skolor, borttagande av äldreboenden, överföring av idrottsanläggningar i föreningars drift och minskande av olika bidrag till ideella organisationer. Detta har naturligtvis på olika sätt påverkat invånarna.

Det kan vara så att kostymen borde ha krympts mer, men det är ju där kommunen är till för medborgarna, för att ge ett absolut max utifrån resurserna.

Det kan vara så att kostymen borde ha krympts mer, men det är ju där kommunen är till för medborgarna, för att ge ett absolut max utifrån resurserna. Man bör vara medveten om att Kramfors under väldigt många år hållit en budget i balans och det ska vi också fortsättningsvis göra.

Avslutningsvis vill vi tydliggöra kommunchefens nya direktiv. Uppdraget går ut på att vända på alla stenar, hitta nya effektivare arbetssätt, fler samarbeten inom förvaltningarna och hitta en långsiktig lösning för att vi ska kunna ge medborgarna det mest möjliga. Vi ska göra det ännu bättre och tillsammans är vi starka.

Robert Larsson (S)

ledamot i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige

Peter Hedberg (S)

ledamot i kommunfullmäktige

  

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel