Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S: Oppositionen agerar mer som självpåtagna revisorer än skolpolitiker

Svar till Anders Gäfvert (M) och Anna Davis (M), ”Härnösands skolor bör få ökat självbestämmande”, Ordet fritt 27 augusti.

Skolstarten i Härnösand sker i år direkt efter att vi i den rödgröna majoriteten fattat kanske det viktigaste beslutet på decennier – två moderna högstadieskolor ska ersätta de gamla. En historisk socialdemokratisk skolsatsning!

Frågan om hur vi ska få en gymnasie- och högstadieskola för framtiden har pågått i snart tre år och grundligt utretts kanske mer än någon annan fråga. Skolförvaltningen har involverat lärare, rektorer, elever, föräldrar, skolråd, elevråd, politiska partier och föreningar med flera. Och det har varit ett stort positivt intresse från många.

Däremot är den borgerliga oppositionens tystnad och passivitet under mer än två år förvånande. Vart tog alla vidlyftiga vallöften om Norrlands bästa skola vägen? Först vid skolnämndens beslut i maj i år vaknade de borgerliga partierna och sa nej till två högstadieskolor och en lista med 13 punkter presenterades inför fullmäktige i juni. Listan innehöll inga egna förslag utan dominerades i stället av en rad administrativa frågor. Sammanställning av kostnader, koncernekonomisk konsekvensanalys, post för oförutsedda kostnader, en realistisk kostnadskalkyl med mera. Det var ingen hejd på det nyvaknade kamerala intresset.

Till råga på allt ville man efter två års utredande ha en ny utredning av vad en enda ny och större skola för nästan tusen elever skulle kosta, trots att det redan var utrett och skulle kosta 240 miljoner. Samma ställningstaganden tog de borgerliga och Sverigedemokraterna i kommunstyrelsen och fullmäktige i augusti. Nej och åter nej – utan egna förslag!

Att vi har en borgerlig opposition som tillsammans med Sverigedemokraterna inte har några egna förslag i sakfrågan är besynnerligt. De har mera agerat som självpåtagna revisorer än som skolpolitiker. Vi socialdemokrater skulle gärna ha sett en frisk politisk skoldebatt som tydliggjort skillnaderna för medborgarna mellan en rödgrön och borgerlig skolpolitik.

Vår skolsatsning kommer att innebära ökade lokalkostnader för kommunen med cirka 4 miljoner per år. Javisst! En satsning på skolan måste få kosta. Det var en av våra huvudfrågor i valrörelsen och det genomför vi nu. Det är sannerligen våra ungdomar, lärare och skolpersonal väl värda. Nu får vi två toppmoderna skolor med bättre arbetsmiljö som lockar fler lärare från hela landet och ett ännu attraktivare Härnösand. Härnösand bygger och växer! Det är socialdemokratisk skolpolitik i praktiken.

För Socialdemokraterna i Härnösand

Björn Nordling

Ordförande            

Anders Bergman

Styrelseledamot och förälder

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel