Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S-ledningen tror på Omar Mustafa

Nyvalde styrelseledamoten Omar Mustafa beklagar att det uppfattats som att han legitimerar antisemitism.

Han delar partiets värderingar och är inget problem i styrelsen, enligt partisekreteraren Carin Jämtin.

Ordförande i Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) Willy Silberstein kritiserar Omar Mustafa för att samarbeta med och ge plattform åt ökända antisemiter.

Som ordförande i Islamiska förbundet bjöd Mustafa för två år sedan in Salah Sultan, som enligt Silberstein i Hamas tv-kanal al-Aqsa sagt att judar begår ritualmord på kristna i samband med påsken och använder deras blod i det osyrade brödet.

Silberstein undrar i en debattartikel i Aftonbladet om partiledaren Stefan Löfven ser några problem med att Mustafa valts in i partistyrelsen på kongressen i förra veckan.

Omar Mustafa beklagar att det har uppfattats som en legitimering av antisemitism att Islamiska förbundet bjudit in personer med sådana åsikter.

Jag kan inte nog betona mitt avståndstagande från alla antisemitiska yttringar, all hets mot folkgrupp och kollektiva beskyllningar av den judiska gruppen som jag kopplats till. Det strider mot min och Islamiska förbundets värdegrund, säger han till TT.

Mustafa hänvisar till att man har bjudit in hundratals personer med olika inriktningar för debatt och dialog genom åren, men att man måste göra det noggrannare i fortsättningen.

Om det uppfattas som legitimering av antisemitism är det mycket beklagligt och vi behöver se över hur vi jobbar med de här frågorna framöver och hur vi distanserar oss från sådana typer av uttryck. Jag tror på dialog även med personer jag inte håller med, men om det ska ske måste det ske mycket professionellt och varsamt, säger Omar Mustafa.

Från att tidigare under dagen inte velat uttala sig, väljer nu partisekreteraren Carin Jämtin att kommentera kritiken mot Mustafa.

Jag ser att han har uttalat sig själv nu och jag tar hans ord som sanning och på allvar. Jag ser det som självklart att alla som sitter i partistyrelsen delar våra värderingar att människovärdet är okränkbart, mänskliga rättigheter är grunden och antisemitism är inte okej. Och jag tycker att han har uttalat sig i linje med det och förutsätter att det är det han står bakom, säger hon till TT.

Det finns ingen anledning att ifrågasätta att han sitter i partistyrelsen.

Han ska ge uttryck för våra värderingar och jag antar att han gör det, eftersom han sedan tidigare är aktiv i partiet, och vi ska fortsätta jobba tillsammans i partistyrelsen, säger Jämtin.