Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S-kvinnor: Oförmågan att inkludera nya svenskar det verkliga dilemmat

Härnösands S-kvinnor tar täten och ger sig in i debatten om de positiva effekter som finns när det gäller invandringen till Sverige. Antalet asylsökande i Sverige är fler än någonsin och prognosen för Migrationsverkets kostnader ökar. Trots det lägger vi tillsammans nästan tre gånger så mycket på julhandel som på migration och integration.

Varför har debatten fastnat i att vi inte har råd?

Debatten handlar om att de som är emot invandring lyfter fram kostnaderna som ett problem och ställer det emot välfärd. De som är för invandring har inte haft några bra studier att luta sig mot, utan i stället gått in på en moraldiskussion med argument om mänskliga rättigheter och att vi inte kan värdera människors liv i pengar. Tyvärr har de som är negativt inställda fått vara ifred på sin planhalva.

Ingen ska nekas rätt till liv och skydd mot förföljelse för att det blir för dyrt för Sverige, för att det kommer många asylsökande, för att integrationen brister eller för att den enskilda har svårt att uttrycka sig. Det är vår moraliska skyldighet att som likvärdiga människor erbjuda skydd åt dem som är på flykt.

Det talas ofta om invandring som en belastning. Detta trots att återkommande forskningsrapporter bevisar att invandring är en god investering i vår framtid.

Då vi i Sverige är ett land med en allt äldre befolkning finns ingen klokare väg framåt än att välkomna den föryngring som ökad invandring för med sig. Genom invandring får vi dessutom ökad kreativitet och innovationsförmåga, ökad import och export, ökat företagande och ökad tillväxtkraft hos små och medelstora företag liksom stärkt kompetensförsörjning på den svenska arbetsmarknaden. Utan invandring skulle stora delar av tjänste- och servicesektorn stå stilla.

■■ För fler insändare, klicka här.

De senaste årens debatt, med god draghjälp av främlingsfientliga krafter, har handlat mycket om de kortsiktiga kostnader som flyktingmottagande för med sig. I den debatten glömmer man bort att kostnaden i starten knappast är statisk utan går att påverka om vi blir bättre att ta emot nya svenskar från dag ett. Här måste vi bli bättre.

Det verkliga dilemmat i svensk invandringspolitik är därför inte mängden människor som kommer och de kortsiktiga kostnaderna. Det verkliga dilemmat är vår egen oförmåga att inkludera nya svenskar och att frigöra deras mänskliga resurser. Resultatet blir både en hög kostnad och ett sorgligt utanförskap som ingen av oss har råd att passivt se på.

Vi S-kvinnor ser att det är viktigt att stärka samspelet mellan politik, näringsliv, civilsamhälle och ideella organisationer.

De närmaste åren kommer Sverige ta emot fler asylsökande än på länge. Viktiga politiska beslut måste tas när det gäller bland annat bostäder, arbetsmarknad och utbildning. Vi alla i samhället måste agera för att omvandla invandringens möjligheter till klara fördelar.

Var och en av oss måste fråga oss på vilket sätt vi kan bidra. Integration händer inte av sig självt. Var och en av oss har en skyldighet att medvetet välja att öppna dörren för de människor som väljer att fly till Sverige.

Vi S-kvinnor är för en politik som agerar i linje med våra socialdemokratiska värderingar.

Härnösands Socialdemokratiska kvinnor

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel