Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S i Västerbotten: Vi lovar – Umeå har inget intresse av att "kapa åt sig"

Regionfrågan är åter aktuell. Syftet är att genom sammanslagning av befolkningsmässigt små landsting kunna skapa kraftfullare regioner som på ett bra sätt ska kunna klara dagens och framtidens utmaningar inom sjukvård och regional utveckling.

I Sverige finns i dag två regioner, Västra Götaland och Skåne som i kraft av sin storlek klarar saker som de norrländska landstingen inte klarar. Häromveckan fick vi även beskedet att Stockholm läns landsting har för avsikt att bilda en region med 2 miljoner innevånare från 2019. Då kommer de tre storstadsregionerna, med hälften av Sveriges befolkning, att ha ökat sin konkurrenskraft ytterligare.

Västerbotten har sedan 2008 haft ett regionförbund som jobbat med regional utveckling. Regionvästerbotten har gett oss bättre möjligheter att jobba med dessa frågor men vi kan långt ifrån jobba med till exempel påverkan och infrastrukturfinansiering på samma sätt som exempelvis Västra Götaland. Varje år utan en slagkraftig regionbildning i norr är ett år då vi presterar sämre än vad som faktiskt är möjligt. I en så geografiskt stor region som norra Sverige utgör, är det särskilt viktigt att lokalisering av administration och verksamheter görs på ett sätt som ger balans och växtkraft i hela regionen. Det kan vara saker som residensstad, primärvårdsadministration, regionturism, regionparlamentets säte, med mera.

En oro som har funnits och nog även finns har varit att Umeå i kraft av sin storlek ska ”kapa åt” sig stora delar när dessa lokaliseringar ska fördelas. För oss är det därför viktigt att få klargöra att det intresset inte finns från oss. Regionsjukvården vid Norrlands universitets sjukhus har med sin administration huvudsakligen lokalisering i Umeå, i och med detta ser vi inte någon rim och reson i att önska eller kräva fler lokaliseringar till Umeå. Vi ser tvärtom att hela den nya regionen måste ges förutsättningar och att detta gynnar oss alla.

Detta är ett löfte från oss, och vår förhoppning är att detta ”spöke” inte längre ska finnas i den norrländska regiondebatten.

Lilly Bäcklund (S)

Distriktsordförande för Socialdemokraterna i Västerbotten

Hans Lindberg (S)

Kommunstyrelsens ordförande i Umeå kommun

Peter Olofsson (S)

Landstingsstyrelsens ordförande i Västerbottens läns landsting

Erik Bergkvist (S)

Regionstyrelsens ordförande för Region Västerbotten

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel