Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S i Sollefteå sågar landstingsråd Elisabeth Strömquist

Socialdemokraternas insatsplan och den process som pågått sedan den 7 augusti är utan tvekan den sämsta hanteringen av ett politiskt ärende som Socialdemokraterna i Sollefteå någonsin upplevt. Det säger John Åberg, ordförande för Sollefteå arbetarekommun.

På förtroenderådet i Kramfors, den 10–11 oktober, kommer socialdemokraterna från Sollefteå att lyfta frågan om länets samlade socialdemokrati har fortsatt förtroende för landstingsrådet Elisabeth Strömquist.

– Detta utifrån det sätt hon drivit denna fråga och vilken katastrofal påverkan den får för socialdemokratin i länet, säger Åberg.

John Åberg och socialdemokraterna lokalt är starkt kritisk till det underlag som finns för beslutet.

– När detta förslag för första gången lades fram var vinkeln att det var "så höga stafettkostnader i Sollefteå". När lite mer detaljer till slut sipprade fram så framkommer att stafettkostnaderna på de verksamheter som föreslås läggas ner endast uppgår till 5 procent, 11 miljoner kronor, av landstingets totala stafettkostnader. Och att stänga BB skulle enligt förslaget ge 30 miljoner kronor. Men enligt verksamhetschefen och närekonomen, placerad i Örnsköldsvik, kommer kostnadssänkningen endast att bli 12 miljoner kronor, säger John Åberg.

Åberg sitter själv i lanstingets hälso- och sjukvårdsnämnd.

– Där är vi långt ifrån klara med denna process, inhämtningen av risk- och konsekvensanalyser pågår för fullt och kompletterande uppdrag har precis delats ut. Ändå anser landstingsrådet att ärendet är tillräckligt berett och att vi ska gå vidare och fatta beslut. Detta innebär att Landstingets fastställda beslutsfattande processer helt ställs på ända och landstingsrådets handlingar och uttalanden uppfattas som rena panikåtgärder, säger Åberg.

I Sollefteå och Kramfors har majoriteten stött på motstånd. Ledamöterna från Ådalen har reserverat sig i såväl landstinget som distriktsstyrelsen. Flera opinionsbildare lokalt har också granskat ärendet och lyft fram vad man anser vara problem eller rena felaktigheter i beslutsunderlaget.

– Men vad landstingsledningen då gör är att starkt ifrågasätta det engagemanget, men man utelämnar alla svar på de fel och brister som uppmärksammats, poängterar Åberg.

För mer nyheter om Sollefteå, klicka här – och följ Allehanda.se Sollefteå på Facebook.