Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S i Örnsköldsvik svarar SD: Partiet sprider osanningar om EU-migranterna och kommunens roll

Svar på ”Sverigedemokraterna i Örnsköldsvik: "Inför genast ett lokalt tiggeriförbud”, Ordet fritt 14 september.

SD kräver i en insändare ett lokalt tiggeriförbud i Örnsköldsvik, samtidigt som man lagt en motion till KF om ett tiggeriförbud vid sjukhuset. I dag finns inte laglig grund för sådana förbud, vilket även sägs i kommunens yttrande över motionen. Polisen säger i samma yttrande att tiggarna inte stör sjukhusbesökare eller annan verksamhet vid sjukhuset. Om störningar uppstår bör det vara en polisiär sak i varje enskilt fall såsom det fungerar i dag.

SD:s påstående att en kommuntjänsteman uttalat sig att kommunen skall förse tiggarna med sjuk- och tandvård samt bostäder är märkligt. Källan till påståendet är en gåta, inte minst då vare sig sjuk- eller tandvård är ett kommunalt ansvar. Örnsköldsvik har, som alla andra kommuner, en lagstiftning att förhålla sig till. Att kommunens tjänstemän, som SD ger sken av, på lösa grunder skulle besluta om försörjning av utlänningar stämmer inte med verkligheten.

■■ För fler insändare, klicka här.

Kommunen och flera frivilligorganisationer har under två år ordnat ett härbärge vintertid där EU-migranterna fått övernatta. Om SD insinuerar att detta skulle vara att ordna bostäder, är det mer ett bevis på hur fritt SD förhåller sig till fakta. Få, om ens någon, jämställer natthärbärge med en bostad.

Nationellt talas det om att möjliggöra lokala förbud mot tiggeri, men sådana är knappast något som löser tiggerifrågan. SD:s populistiska utspel syftar enbart till ytterligare stigmatisering av en redan utsatt grupp.

SD:s främlingsfientlighet känns igen, då man målar upp bilden av att en mycket liten grupp utländska medborgares närvaro utgör ett hot mot kommuninnevånarnas väl och ve. Vi lever i en trygg del av världen med små problem sett ur ett globalt perspektiv. Varje sunt tänkande individ inser nog att de små insatser som görs inte inverkar på välfärden för våra egna kommunmedborgare. Andra frågor påverkar oss betydligt mer.

Vår styrka och tillgång i Örnsköldsvik är vårt öppna samhälle med respekt för medmänniskorna och grundläggande mänskliga rättigheter. De människofientliga värderingar SD för fram i insändaren är däremot det som riskerar att splittra och söndra Örnsköldsvik och det samhälle vi lever i.

Göran Wåhlstedth

Vänsterpartiet Örnsköldsvik

Kristoffer Park

Socialdemokraterna Örnsköldsvik

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel