Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S i Kramfors om nedläggningen: "Ett dråpslag mot vården och partiets trovärdighet"

 
Nedläggningen av akutkirurgin i Sollefteå
Visa alla artiklar

S-gruppen i Kramfors oroar sig för partiets framtid efter beslutet om att stänga akutkirurgin vid Sollefteå sjukhus. Splittringen anses kunna påverka trovärdigheten.
– Vi måste försöka ena partiet, men hur det ska gå till vet jag inte, säger Thomas Näsholm, ordförande.

I och med regionfullmäktiges beslut om att stänga akutkirurgin vid Sollefteå sjukhus befarar S-gruppen att partiet går in i en svår tid.

– Från majoritetens sida har argumenten bakom förändringarna hela tiden skiftat. Först var det en katastrofal ekonomi, sedan behovet av strukturförändringar för bättre vård och nu kompetensförsörjningen gällande akuta kirurgin. Möjligen tror landstingsledningen att de har varit tydliga och hållit en linje, men den uppfattningen delar definitivt inte vi, säger Thomas Näsholm.

Enligt honom har alla länsbor rätt till en bra och rättvis vård.

– Vi har ett län som består av sju kommuner, inte bara fem. Själv kan jag inte uttala mig om hur vården egentligen ser ut i Sollefteå i dag. Vad finns kvar på sjukhuset? Det borde medborgarna få veta. Vad finns kvar, hur ska det bevaras och hur kan man utveckla det?

Nedläggningshotet anses ha legat som en våt filt över sjukhuset under en lång tid.

– Vi kan bråka om vad som är hönan och ägget gällande bilden av sjukhuset, men faktum är att landstingsledningen inte deklarerat någon tydlig politisk vilja gällande den akuta kirurgin. Man har väntat tills det går att hävda att nedläggning är ett måste, fortsätter Thomas Näsholm.

Privatpersoner, företagare och organisationer har reagerat kraftfullt och pekat på de bristande risk- och konsekvensanalyserna.

– För mig personligen är det obegripligt att vi exempelvis kan ta så kraftig strid för att lägga ned ett av Sveriges mest väl fungerande BB, säger Eva Lygdman, vice ordförande.

Peter Hedbergs tolkning var tidigare att det skulle ske omfattande strukturförändringar och att de skulle leda till förbättrad sjukvård, men nu tycks inte dessa förändringar vara aktuella.

– Merparten av besparingarna drabbar Sollefteå sjukhus. Vi från Kramfors kan inte stå bakom detta och om vi ska kunna ha någon slags trovärdighet lokalt måste vi ju säga vad vi tycker, säger han.

Partigruppen försöker vara en motvikt till något den inte står för och hoppas att väljarna förstår det. Ockupationen av sjukhuset ger också ett visst hopp, anser Thomas Näsholm.

– Nu behöver vi jobba framåt på ett klokt sätt, säger han.