Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S-Husum: Därför betalar vi skatt, MUF – det borde alla känna till

Jag blir mycket orolig när jag läser MUF:s insändare i Allehanda den 12 oktober. De har nämligen inte förstått varför vi i Sverige betalar skatt, de belyser ett jätteviktigt problem – att unga vet om att deras föräldrar betalar mycket i skatt men de vet inte vad det går till. Så kan vi så klart inte ha det.

Läs MUF:s insändare: Partierna fick inte likvärdiga möjligheter inför valet – vad hände med yttrandefriheten i skolan?

För inte så längesedan spreds en väldigt fin historia på Facebook, den handlade om ett par vars son fick en akut inflammation i blindtarmen så den behövde opereras. Man ställde om hela operationsschemat och prioriterade honom, efteråt behövde han stanna på sjukhuset några dagar och alla i familjen fick både frukost, lunch och middag. När han skrevs ut kostade allt 125 kronor. Sedan skulle de hämta ut mediciner, vilket var helt gratis.

Behöver du läkarvård betalar du 200 kronor för att gå till vårdcentralen, där tar de både prover och undersöker dig. Behöver du läkarvård ofta slutar du betala när du kommit upp i 1 100 kronor och är då berättigad ett frikort. Den medicin du behöver infaller i ett högkostnadsskydd som gör att du har råd att hämta ut dina mediciner. I USA i dag dör människor som har diabetes för att de inte har råd hämta ut sitt insulin.

Får du barn har du rätt till föräldraledighet och barnbidrag. Ett bidrag som kanske inte är mycket, men det är en start för att kunna köpa nödvändigheter för många.

Precis som den dagen du börjar studera vid universitet, det går inte att köpa sig en plats, det går inte att få rekommendationer.

Dina barn får börja skolan och du betalar inget alls. De går till skolan fem dagar i veckan under elva års tid, de har rätt till gratis skollunch – oavsett vilken ekonomisk klass du tillhör.

Precis som den dagen du börjar studera vid universitet, det går inte att köpa sig en plats, det går inte att få rekommendationer – du söker på din kompetens och betalar inget för själva studietiden. Även om böcker slutar vara gratis och CSN-lån behövs som för övrigt har den absolut lägsta räntan för att alla ska våga ta det och för att din eller dina föräldrars ekonomi inte ska spela roll för en utbildning.

Skulle du bli hemlös, behöver ekonomiskt stöd eller är i behov av stöd i hemmet, då finns socialtjänsten, som du inte betalar en krona för. Du får hjälp med allt du behöver, oavsett om det är tjänster eller ekonomiskt bistånd – samhället fångar upp.

När du blir gammal en dag och är i behov av hemtjänst. Oavsett om du har hjälp åtta gånger per dag samt tre nattbesök kostar det inte mer än 2 044 kronor i månaden. För du ska ha rätt till den vård du behöver i Sverige. Om ni börjar räkna vad två personal kostar åtta gånger om dygnet och en personal tre gånger per natt så inser ni att de 2 044 kronorna drar iväg i en väldans fart.

En gång var jag hemma hos en vårdtagare som hade väldigt mycket besök, en anhörig hade räknat ut att varje besök kostade ungefär 20 kronor, trots att vi var dubbelbemanning. Medan våra löner är mycket mer än 20 kronor i timmen.

Det finns mer, men budskapet är framme.

Så nästa gång MUF undrar varför deras föräldrar betalar skatt, nästa gång unga ställer samma fråga, så vet de svaret.

Jennifer Lundquist, ordförande S-Husum

■■ Här kan du själv skicka in din insändare 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel