Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S: Friskolor ska inte kunna välja

Annons

Ta ifrån friskolorna rätten att sköta elevantagningen.

Det kräver Socialdemokraterna efter avslöjandet i SVT:s Uppdrag granskning av hur friskolor sållar bland köande.

Det här förfarandet vi sett, det här urvalet, det är inte acceptabelt, säger S-ledaren Stefan Löfven till Dagens Nyheter.

Han vill i stället att kommunerna ska sköta antagningen till alla skolor, även de privata. Eventuella extrakostnader för kommunerna ska betalas av friskolorna, anser han.

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) är nu inne på samma idé som S-ledaren Stefan Löfven - att införa ett gemensamt antagningssystem för kommunala skolor och friskolor.

Jag är helt öppen för det, jag tror att det kan vara en god idé. Och det bör nog då vara på kommunal nivå. Jag kommer nu sätta igång departementets jurister på detta, säger han till TT. Det skulle ge ökad öppenhet och transparens, men det skulle inte lösa alla problem. Det Uppdrag granskning pekade var delvis ett annat problem, när föräldrar ringer till en skola och frågar om det finns plats och får nej. Då gör man sig nog inte besväret att fylla i en ansökan, säger Björklund.

Han tror att en ny lag kan vara på plats tidigast inom ett år, efter utredning och remissförfarande.

Det här är fullt möjligt att göra, men det går inte att forcera fram, säger han.

Moderaternas utbildningspolitiske talesman Tomas Tobé sade också han i går, i en debatt i Sveriges Radio, att ett gemensamt antagningssystem kan vara en god idé. Det innebär att det finns en bred majoritet i riksdagen.

Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén välkomnar tanken på ett gemensamt kösystem.

Det är ytterst intressant. Det får inte vara godtyckligt om man kommer in på en skola eller inte. Det här måste skötas seriöst. Och att friskoleföretagen själva nu signalerar att man inte klarar antagningssystemet är ju ett tydligt tecken på att man inte bör ha det här ansvaret, säger hon till TT. Därför är det helt rimligt att kommunerna tar över ansvaret, om skollagen ska följas, säger hon.

Friskolornas riksförbund välkomnar en utredning av ett gemensamt antagningssystem för skolorna.

Men man ska komma ihåg att det i sig inte gör att man kommer åt det problem som visades i Uppdrag granskning. Där handlade det ju om bemötandet och dialogen innan man lämnar in en ansökan, säger vd Claes Nyberg till TT.

Men frågan är om det innebär ett slags omyndigförklarande av friskolorna, om de inte får sköta antagningen.

Det får man ju fråga dem som kommit med förslaget, men det är klart att det innehåller en viss grad av kritik. Vi har en läxa att göra, men det kan också innebära en avlastning för friskolorna, säger Nyberg.

Mer läsning

Annons