Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S bekräftar – tjänsteman bakom anonyma nyhetssajten: "Det ska vara ett privat initiativ"

Texterna på den anonyma nyhetssajten kan tolkas som nyheter utan avsändare.
Nu bekräftar det egna partiet att det är den misstänkta S-tjänstemannen i länet som ligger bakom den.
– Ingen vad jag vet i partikretsen eller personens arbetsgivare har vetat om den, säger Stefan Wikén, Socialdemokraternas försteombudsman.

Annons

Vi skrev under lördagen om den anonyma nyhetssidan för Västernorrland som har startats.

Läs också: S-tjänsteman i länet kopplas till anonym nyhetssajt

Enligt uppgifter pekade allt på att en S-tjänsteman i länet stod bakom sajten. Nu bekräftar partiets försteombudsman i Västernorrland, Stefan Wikén, att det är så.

Det ska vara en personlig blogg. Socialdemokraterna i Västernorrland är inte inblandade i den, säger Stefan Wikén.

Enligt kopiorna av den nu stängda sajten syns varken vem som är avsändare eller vem som har skrivit texterna.

– Jag har inte sett sidan och kan inte ge några kommentarer av innehållet. Men det är alltid problematiskt om det inte tydligt framgår vem står bakom något som har skrivits, säger Stefan Wikén.

Erik Lövgren (S), landstingsråd och ordförande i landstingsstyrelsen, hade heller inte hört talas om sidan förrän under helgen.

– Jag vet ingen som har haft vetskap om den. Det ska vara ett privat initiativ. Jag har inga kommentarer i nuläget, säger Erik Lövgren.

Texterna som har publicerats kan tolkas som nyhetsartiklar utan namn på skribenter. I en stor del av texterna är citat och meningar kopierade från allehanda.se och st.nu, nyhetsbrev från landstinget och de politiska partierna samt från pressmeddelanden. Detta utan att berätta för läsaren var informationen kommer i från.

Läs också: Debattartiklar och insändare kapades av anonyma nyhetssajten: "Det är förkastligt"

I en av texterna finns citat av Andreas Sjölander, ordförande i landstingets folkhälso-primärvårds- och tandvårdsnämnd, utan källa.

– Jag kände inte till sidan förrän i lördags när jag såg ett inlägg om den. Det var också då jag fick veta att jag är med på den. Texten är tagen ur vårt senaste nyhetsbrev. Vi kommer att ha diskussioner om det här i morgon (måndag), säger Andreas Sjölander.

Läs också: Personen bakom anonyma sajten: "Tar till mig av kritiken – har inte varit tydlig"

Ledare (S): Susanne Sjöstedt: Så oerhört pinsamt för sossarna!