Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S-avhoppen avfolkar landstingsslista – "Det är givetvis negativt och olyckligt"

Avhoppen av Socialdemokrater i Ådalen tömmer valkretsen på partimedlemmar, vilket skapar ett stort demokratiskt problem.
Den allt djupare polariseringen inom partiet i Västernorrland gör att man riskerar att straffas hårt vid nästa val.

Socialdemokraterna knep 38 av totalt 77 mandat till Landstingsfullmäktige vid förra valet. Bland de fyra valkretsarna gick tio mandat till Ådals-listan vars S-valsedel hade 27 olika politiker.

Två år efter valet har listan drabbats av ett kraftigt manfall. När ersättaren Marie Eriksson från Sollefteå avgick ersattes hon av Worood Azara från Sollefteå, som står sist på S-listan bland de 27 politikerna.

Det börjar med andra ord bli ont om S-politiker från Ådalslistan.

Tre av politikerna på listan är Mikael Sjölund (S), My Larsson och John Åberg (S) som alla hamnat i partiets egen kylväska. Sollefteå-trion har uppmanats lämna sina landstingsuppdrag, eftersom de har röstat emot partiet i landstinget. De kan inte tvingas bort från Landstingsfullmäktige, men de har uteslutits från partiets interna gruppmöten.

Sollefteås kommunalråd Elisabet Lassen (S) har reagerat och hävdat att det pågår en "systematisk utrensning av dom som inte ställer upp på förslagen som rör Sollefteå sjukhus".

Förre landstingsrådet Elisabet Strömqvist (S) står först på Ådals-listan. Hon tvingades bort från makten av den egna partiledningen förra året, men Strömqvist har valt att sitta kvar i landstingsfullmäktige.

Läs också: Vice landstingsrådet avgår: "Jag måste följa mitt samvete

Linnea Stenklyft (S) var vice ordförande i Landstingsstyrelsen. Hon följde sitt samvete och röstade emot sitt eget parti när det gällde att den akuta ortopedin skulle stängas i Sollefteå och valde sedan att avgå.

– Jag är socialdemokrat och jag har inte ändrat mig. Vårt partis grundvärderingar finns i mitt hjärta, så där har ingenting förändrats, däremot känner jag inte igen sättet att arbeta och den politik som vi nu driver i landstinget, säger Linnea Stenklyft.

Läs också: John Åberg (S) petas av partiet: "Beklagligt att han inte håller sitt ord"

När Stenklyft klev av gjorde Sollefteå-politikern Åsa Sjödén (S) samma sak. En av de två ersättarna i fullmäktige blev Sollefteå-bon John Åberg (S), som fortsatt en allt mer isolerad kamp mot det egna partiet i sjukhusfrågan.

– Allt det här är givetvis inte bra. Det påverkar legitimiteten för besluten. Det är givetvis negativt och olyckligt när vi inte får representation från hela länet, säger John Åberg.

För Plus-kunder: John Åberg (S) petas på ersättarlistan – så tryggas majoriteten i nästa sparbeslut

Han tror att konflikerna i partiets kommer att påverka Socialdemokraterna negativt, men att det är svårt att veta i hur stor omfattning.

Borde Socialdemokraterna ha gjort som en del andra partier och låtit samvetet få styra och tillåtit att man gått emot partilinjen?

– Ja, så här i efterhand tror jag absolut att vi hade tjänat på det. Polariseringen inom partiet har blivit ännu större på grund av den här hanteringen, säger John Åberg.

Om det i slutändan blir brist på politiker i valkretsen Ådalen, kan Socialdemokraterna i stället fylla på med politiker från övriga valkretsar. Det menar i alla fall Helle Bryn Jensen, valansvarig jurist vid Länsstyrelsen i Dalarna och hänvisar till vallagen 14:e kapitlet.

FAKTA/Valkrets Ådalen - Socialdemokraterna

Socialdemokraterna fick tio mandat till Landstingsfullmäktige (LF) i valkretsen Ådalen där man hade 27 politiker på listan:

1. Elisabet Strömqvist, Härnösand, ledamot i LF (fick 151010 beskedet att hon avsätts som Landstingsstyrelsens ordförande, sitter kvar i LF)

2. Christer Sonidsson Docksta, ledamot

3. Linnea Stenklyft, Junsele, ledamot (avgick 160419, lämnade även posten som vice ordförande i Landstingsstyrelsen)

4. Andreas Sjölander, Härnösand, ledamot (ordförande i FPTN)

5. Siw Sachs, Nordingrå, ledamot (avstod från att rösta i BB-omröstningen)

6. Mikael Sjölund, Helgum, ledamot (sitter kvar i LF, men uppmanas av S att lämna sina uppdrag, utesluten ur partigruppen i landstinget)

7. Monica Fällström, Härnösand ledamot

8. Jimmi Edlund, Skog, ledamot (avgick 160512)

9. Åsa Sjödén, Näsåker, ledamot (avgick 160419)

10. Sven-Åke Sjödin, Kramfors, ledamot (avgick 160309, avliden)

11. My Larsson, Junsele, ledamot (utsedd 160309, sitter kvar i LF, men uppmanas av S att lämna sina uppdrag, utesluten ur partigruppen i landstinget)

12. Torgny Jarl, Härnösand, ledamot (utsedd 160419)

13. Karolina Lilja, Lunde, ersättare (avgick 141016)

14. John Åberg, ledamot (utsedd 160419, sitter kvar i LF, men uppmanas av S att lämna sina uppdrag, utesluten ur partigruppen i landstinget)

15. Petra Norberg, ledamot, Härnösand (utsed 160512)

16. Jonne Norlin, Kramfors, ersättare (avstod från att rösta i BB-omröstningen)

17. Marie Eriksson, Sollefteå, ersättare (avgick 161005)

18. Issam Sassi, Härnösand, ersättare

19. Christina Backlkund, Sollefteå, ersättare

20. Robert Larsson, Kramfors, ersättare

21. Malvina Falk-Hamberg, Långsele, ersättare (avgick 151020)

22. Mats Höglund, Härnösand, ersättare

23. Sandra Sjölander, Härnösand, ersättare

24. Curt Noppa, Sollefteå, ersättare

25. Malin Svanholm, Kramfors, ersättare

26. Magnus Wester, Kramfors, ersättare

27. Worood Azara, Sollefteå, ersättare