Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S: Allmän förskola från två år

Annons

En arbetsgrupp inom Socialdemokraterna föreslår allmän förskola från två års ålder, rätt till heltid på förskolan och rätt till omsorg på obekväm arbetstid som viktiga delar i arbetet för att mildra barnfattigdom.

Det är ett batteri av åtgärder för hur vi kan vässa vår politik för att alla barn ska ha rätt till bra och jämlika uppväxtvillkor, säger Fredrik Lundh Sammeli, riksdagsledamoten som lett gruppen, tillsammans med Göteborgs kommunalråd Anna Johansson.

Gruppen har arbetat i snart ett år, ett uppdrag som initierades under Håkan Juholts korta tid på partiledarposten. Förslagen gruppen lägger fram ska tas upp i partistyrelsen inför partiets kongress i Göteborg 3-7 april.

Lundh Sammeli hävdar att barnfattigdomen motarbetas bäst med en modernare arbetslinje och åtgärder på förskolan och skolans område. Kan föräldrarna få jobb eller arbeta mer, samtidigt som barnen garanteras plats i förskolan från tidig ålder, får familjerna mer att röra sig med samtidigt som barnen får stöd i sin utveckling.

Det duger inte, anser gruppen, att bara hälften av landets kommuner erbjuder barnomsorg på annan tid än dagtid. Det behövs en lag. Och rätt till heltid för barn även till arbetslösa, 35 timmar i veckan i stället för max 15, skulle ge de som söker jobb större chanser.

Mer läsning

Annons