Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ryttarhoppet från Härnösand klarade kvalet – klar för SM i Malmö

Hon hade inte sagt det högt till omgivningen.
– Jag hade som mål att kvala in till sommarens SM, men med tanke på hur inomhussäsongen såg ut kändes det bäst att ligga lågt utåt, säger Härnösands Ridklubbs Ellen Lunneborg, 17, efter det lyckade SM-kvalet i Vindeln.

Annons

Att få tävla på ett svenskt mästerskap är förstås bland det finaste man kan göra inom Sveriges idrottsliga gränser.

Ridsporten är inget undantag.

Men det krävs en del för att överhuvudtaget bli aktuell för en startlista.

– I ponny-SM utomhus gäller det att man hoppat två felfria rundor på Medelsvår B-höjd, det vill säga 120 centimeter för D-ponny som jag har, berättar Härnösands Ridklubbs Ellen Lunneborg.

Utomhussäsongen inleddes i Mora i början av maj. Ellen valde dock att inte starta i SM-kvalklassen Msv B direkt.

– Jag kom från en riktigt dålig inomhussäsong så jag ville känna mig för lite, förklarar Ellen som däremot åkte ned med båda sina D-ponnys.

Dels den 10-åriga Essenar Fleur De Lis, dels 11-åriga Lillie Cardita.

Redan efter den helgen anade dock Ellen vilken av hennes ponnys som skulle ge henne störst chans att nå drömmen - en SM-start.

Valet föll på den irländska importen Essenar Fleur De Lis – en ponny utan varken känd stamtavla eller tidigare tävlingserfarenheter på höga höjder.

– Vi hittade henne på ett försäljningsstall dit hon placerats av en ridskola som inte kunde ha henne i verksamheten. Hon ville ha mer utmaningar än de hon fick i det lektionslivet, berättar 17-åriga Ellen som föll direkt för det mörka stoet.

Någon omedelbar kemi hade de dock inte. Det såg inte ut så i alla fall.

– Njae, hon var rätt vild den första tiden. Vi fick nästan rida in henne igen... men jag fick till det till slut, säger Ellen och ger den sju år yngre fyrbenta bästisen en rejäl kram.

Det första SM-kvalförsöket gjordes i Eskilstuna i slutet av maj. I fredagstävlingen fick de två nedslag, men på lördagen gick HRK-duon felfritt i grunden i 120 cm.

– Det var skönt att få sätta den första SM-rundan redan under första kvalhelgen. Det gav oss självförtroende, erkänner Ellen som såg till att fixa SM-biljetten den gångna helgen uppe i Vindeln redan på första försöket.

Vart avgörs SM?

– På ridanläggningen Ribersborg i Malmö. Jag ser verkligen fram emot att få se hur det är att tävla på ett SM, men vi kommer inte känna några segerkrav.

Hur laddar Ni upp formmässigt?

– Vi skall försöka träna lagomt hårt, men även prova på någon 130-bana här framöver. Går man till final är det den höjden som gäller, påpekar Ellen Lunneborg.

Den hopphöjden är helt ny för Härnösandstjejen. Och för Essenar Fleur De Lis.

– Men henne är jag inte orolig för. Hon är så himla snäll och vill hela tiden försöka. Det är väl snarare jag som behöver känna mig för på lite högre höjder, erkänner den blivande SM-deltagaren från Härnösands Ridklubb, klubben som arrangerar de Norrländska Mästerskapen för ponny i början av juli på nya Härnösand Hästsport Arena.

Läs även: Perfekt tidpunkt för ridsatsning i Härnösand

Läs även: Hoppfull tävlingsstart för nya ridanläggningen

Läs även: Nu väntar riksfinal för Ellen och Black Lady 45 i Skövde

FOTNOT. Förutom Ellen Lunneborg har även Sundsvalls RK fått med en duo till SM-tävlingarna i Malmö 3-7 augusti. Det handlar om Emelie Sandelius med D-ponnyn Crafty Boy och Natalie Jonsson på C-ponnyn Munsboro Ice Princess.