Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ryssland kan minska oljeexporten

Annons

Ryssland kan komma att minska den dagliga oljeexporten med 320 000 fat, enligt biträdande premiärministern Igor Setjin.

Ryska bolag har redan minskat exporten motsvarande 350 000 fat per dag, enligt Setjin.

Opec har bett bland annat bett Ryssland, Mexiko och Norge om hjälp trots att inget av länderna är medlem av oljekartellen.

Den ryske presidenten Dmitrij Medvedev har tidigare sagt att Ryssland är redo att agera tillsammans med Opec för hejda att råoljepriserna sjunker. Enligt Medvedev kan Ryssland, som är en av världens största oljeexportörer, tänkas bli medlem av Opec om det ligger i landets intressen.

Oljekartellen Opec måste dra ned produktionen med upp till 2,0 miljoner fat råolja per dag för att få upp priset till 50 dollar per fat, enligt senaste budet från Kuwait i helgen.

Frågan om hur kartellen agerar i produktionsfrågan avgörs i Oran i Algeriet på onsdagen, där Opecs medlemsländer samlas till årets sista planerade möte om produktionsnivåerna.

Kartellen har redan tidigare under hösten beslutat om kraftiga produktionsminskningar. Men med recession i västvärlden, risk för jättelika konkurser i bilindustrin och en till stora delar sönderslagen kreditmarknad har besluten ännu inte haft avsedd effekt.

Mer läsning

Annons