Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ryssland hackar i stärkt Östeuropa

Annons

Ryssland står ut som ett sänke i Östeuropa, där ekonomin börjat hämta sig så smått.

Och Ukraina står inför en akut kris, enligt SEB.

Östeuropa har inlett en ekonomisk återhämtning i höst, med undantag för några länder. De närmaste två åren kommer återhämtningen att bli måttlig, skriver bankkoncernen i en ny prognos för regionen. Det är enligt SEB en växande privat konsumtion som kommer att driva utvecklingen, tillsammans med ökad export.

Men Ryssland har växlat ner till en lägre tillväxt och är i stort behov av reformer.

SEB tror att Rysslands BNP-tillväxt stiger från 1,7 procent i år till 3 procent 2015, vilket är lägre än andra bedömningar. Ett sjunkande oljepris påverkar tillväxtmöjligheterna och arbetskraftsbristen i landet väntas öka, skriver SEB.

Lettland och Litauen kommer att växa snabbast, inte bara i regionen utan i hela EU, bedömer banken.

Ukraina står efter fyra kvartal i rad med negativ BNP-utveckling och en tilltagande handelskonflikt med Ryssland inför en akut kris i vinter.

Huvudproblemet är det stora underskottet i bytesbalansen, som låg på över 8 procent av BNP under 2012. Det är extremt mycket, säger SEB-ekonomen Andreas Johnson.

Läget har förvärrats av svag global efterfrågan på stål och ett dåligt investeringsklimat i landet.

Johnson tror det slutar med en devalvering av Ukrainas hryvnia och ett stödpaket med villkorade nödlån från Internationella valutafonden (IMF).

IMF-stödet behövs bland annat för bygga upp valutareserven, som efter omfattande interventioner på marknaden har krympt till en ohållbar nivå. Reserven täcker inte ens tre månaders ukrainsk import i nuläget.

Valutareserven kommer att nå en kritisk punkt någon gång under första kvartalet nästa år. Det kommer tvinga fram en devalvering av hryvnian med minst 10 procent, säger Johnson.

Mer läsning

Annons